Kylian Mbappé scoort tegen Oranje in het eerste Nations League-duel op 9 september AFP

De UEFA heeft het prijzengeld van de Nations League met 50 procent verhoogd, een maand nadat het nieuwe toernooi voor landenteams van start is gegaan. Vooral de landen in de zogenoemde A-divisie, waar ook Nederland in uitkomt, profiteren daarvan.

Het bedrag dat landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland voor deelname aan de Nations League ontvangen, gaat omhoog van 1,5 miljoen naar 2,25 miljoen euro. In de lagere divisies is dat bedrag lager: zo krijgen landen in de D-divisie nu 750.000 in plaats van 500.000 euro.

Mocht Nederland groepswinnaar worden, dan zou dat 2,25 miljoen euro opleveren, in plaats van 1,5 miljoen. De eindwinst van het toernooi, waarvan de finale in juni 2019 wordt gespeeld, is nu goed voor 6 in plaats van 4,5 miljoen euro. Het maximumbedrag dat een land in de Nations League kan opstrijken, is verhoogd tot 10,5 miljoen euro.

De UEFA besloot tot het verhogen van het prijzengeld vanwege de "solide financiële situatie" bij de Europese voetbalbond, die mede is ontstaan door de opbrengsten van het EK in 2016.

Nations League, hoe zit het nu precies?

STER reclame