Studio Voetbal - 18 november
NOS Voetbal

'Vier jaar geleden paniek en niets aan de horizon, en zie Oranje nu!'

De gasten aan tafel bij Studio Voetbal hebben vanaf de eerste minuut tot aan het laatste fluitsignaal genoten van Oranje, dat vrijdag regerend wereldkampioen Frankrijk in De Kuip met 2-0 overmeesterde. "Er zijn heel veel redenen om enthousiast te zijn", is de eensluidende conclusie.

Arno Vermeulen, chef voetbal bij NOS Sport, is optimistisch over de nabije toekomst van Oranje. "We hebben veel jonge, nieuwe voetballers met techniek en individuele klasse, die razendsnel doorbreken. Maar ook jongens met leiderskwaliteiten."

Het kan verkeren, want een jaar geleden - toen bondscoach Ronald Koeman nog niet was aangesteld - deugde er volgens de kenners helemaal niets van Oranje.

'Alles begint te keren'

"We hebben vier jaar ellende achter de rug", aldus Vermeulen. "In 2014 zagen we niets aan de horizon: geen spelers die de kar ooit zouden gaan trekken, geen nieuwe persoonlijkheden. En we dachten dat we nooit meer terug zouden komen. We waren behoorlijk in paniek, maar alles begint te keren."

'We waren behoorlijk in paniek, maar alles begint te keren'

Maar de gasten maken met betrekking tot vrijdagavond ook een kanttekening. Want de Fransen, die bovendien een aantal belangrijke spelers misten, wekten volgens de heren bepaald niet de indruk op en top gemotiveerd en geïnspireerd te zijn voor het duel in Rotterdam.

Trainer Didier Deschamps verdient volgens Pierre van Hooijdonk een hele dikke onvoldoende voor de tactiek en speelwijze waarmee hij 'Les Bleus' het veld in stuurde.

'Tegenstanders gaan zich aanpassen'

"Als je toch zo veel topkwaliteit hebt en dan zo angstig en verdedigend speelt en wacht totdat de tegenstander een keer een foutje gaat maken...", aldus Van Hooijdonk. "Dat Oranje er dan toch zo doorheen kan voetballen, is heel knap."

Volgens de gasten zat er te weinig beweging en creativiteit in het Franse elftal en was er zelfs sprake van een bepaalde arrogantie. Daar komt nog bij, zegt Jevgeni Levtsjenko, dat tegenstanders zich steeds beter weten te weren tegen de Fransen. "Iedereen weet nu hoe Kylian Mbappé en Antoine Griezmann spelen, daar gaan ze zich ook op aanpassen."

'Koeman staat voor duidelijkheid, discipline en normaal doen'

Er waait weer een frisse wind bij Oranje en dat is enerzijds te danken aan de aanwas van nieuwe spelers, maar anderzijds ook aan de aanpak en benadering van bondscoach Koeman.

"Hij is heel duidelijk en lijkt heel erg op Louis van Gaal. Hij staat voor duidelijkheid, discipline en normaal doen", aldus Jansma. "Je wordt ervan doordrongen als je bij Oranje zit: je moet doen wat de baas zegt."

Levtsjenko vult aan: "Maar hij staat ook heel dicht bij de groep. In interviews lees je vaak dat hij de spelers begrijpt."

Masterscanner

Ook de optredens van de volgens de Studio Voetbal-analisten "onterecht vaak vergeten" Marten de Roon, de "aan zijn derde jeugd bezig zijnde" Ryan Babel en "masterscanner" Frenkie de Jong werden besproken.

De algehele conclusie: er is weer genoeg om naar uit te kijken bij Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl