Belgische theatermakers: gestolen 'Kunsthal-Picasso' is publiciteitsstunt
Het leek te mooi om waar te zijn, de vondst in Roemenië van de in 2012 uit de Kunsthal gestolen Tête d'Arlequin van Picasso, en dat is het hoogstwaarschijnlijk ook. De vinders van het werk, de Roemeense schrijfster Mira Feticu en de Nederlandse journalist Frank Westerman, zijn het slachtoffer geworden van een publiciteitsstunt van twee Belgische theatermakers, schrijven die laatsten.
Het duo laat in een e-mail aan Feticu en Westerman weten, dat de stunt onderdeel is van hun voorstelling True Copy, die donderdag in Antwerpen in première is gegaan. Ze hebben het ook wereldkundig gemaakt via een tweet. De twee zijn vooralsnog niet bereikbaar voor een toelichting.
Experts betwijfelden al dat het om de echte Picasso zou gaan. Zo waren er volgens kenner Peter van Beveren zeker 16 verschillen tussen de in Roemenië opgegraven tekening en Picasso's werk Tête d'Arlequin.
De voorstelling van de Belgische theatergroep Berlin draait om het leven van de Nederlandse meestervervalser Geert Jan Jansen en de vraag wat de waarde van waarheid is, schrijven theatermakers Yves Degryse en Bart Baele. "Een onderdeel van deze voorstelling hebben we de afgelopen maanden in alle stilte voorbereid. We hadden als doel de Tête d'Arlequin van Picasso terug te brengen." Wie de vervalsing heeft gemaakt, melden de twee theatermakers niet.
De twee zeggen dat ze hun kopie van Picasso's werk op 31 oktober in Roemenië hebben begraven. Een dag later stuurden ze anonieme brieven met de locatie en instructies naar zes adressen: drie in Roemenië en drie in Nederland.
De in Nederland wonende Feticu kreeg ook zo'n brief. Ze reisde met Westerman naar Roemenië. Gisteren vonden ze een tekening. Wie ze nog meer een brief hebben gestuurd, is niet bekend.
'Goede grap'
Degryse en Baele schrijven dat het niet de bedoeling was dat Feticu en Westerman naar Roemenië zouden gaan. "Helaas is het anders gegaan en dat spijt ons." Ze willen de vinders graag op korte termijn ontmoeten.
Westerman zegt tegen de NOS dat hij het een goede grap vindt en er wel om kan lachen. "Ik doe liever onbedoeld mee met een kunstproject dan dat ik mij voor het karretje laat spannen van kunstdieven of oplichters." Feticu is zeer verbolgen, laat Westerman weten.