Premier Rutte was voor de derde keer bij het overleg aanwezig
NOS NieuwsAangepast

Geen pensioenakkoord na marathonoverleg, gesprekken na weekend verder

Werkgevers en vakbonden hebben na een marathonoverleg geen akkoord bereikt over een nieuw pensioenstelsel. De gesprekken gaan na het weekend verder. Het overleg op het ministerie van Sociale Zaken begon gisteravond om 21.00 uur en is de hele nacht doorgegaan.

Premier Rutte schoof voor de derde keer aan bij het overleg over de hervorming van het pensioenstelsel. Het pensioenstelsel is vooral een kwestie tussen werkgevers en vakbonden, maar ook het kabinet is erbij betrokken. Aanpassingen in de AOW-leeftijd zijn een belangrijk thema in de gesprekken.

Minder snelle stijging AOW-leeftijd

Volgens Haagse bronnen is het kabinet bereid de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen dan eerder is afgesproken. Daarmee zou het voor een deel tegemoetkomen aan een eis van de vakbonden.

Woensdag leek dat een pensioenakkoord binnen handbereik, na zeven jaar onderhandelen. Door de vergrijzing raken pensioenfondsen in de problemen: ze moeten meer uitkeren en ontvangen minder premie-inkomsten dan voorheen. Als gevolg daarvan moeten pensioenuitkeringen worden verlaagd of kunnen ze niet meestijgen met de inflatie.

Rutte vindt het geen teleurstellende nacht

Tot het gaatje

Rutte zei vanochtend vroeg dat de onderhandelaars "tot het gaatje zijn gegaan", dat iedereen het nu op zich zal laten inwerken en dat de partijen overleg voeren in eigen kring.

Minister Koolmees sprak van een intensieve nacht en wilde niet ingaan op inhoudelijke vragen. "Het is een ingewikkeld proces, omdat het om heel veel geld gaat en om een belangrijk onderwerp. Dat betekent dat het gewoon goed en zorgvuldig moet gebeuren."

Op de vraag of het nog mis kan gaan, antwoordde Koolmees dat alles kan, maar dat hij vooral wil doorwerken om het doel te bereiken, een toekomstbestendig pensioenstelsel.

Voorzitter Calon van land- en tuinbouworganisatie LTO, die ook aan het overleg meedoet, zei dat er hard is onderhandeld en dat iedereen heel constructief was. Hij gebruikte dezelfde woorden als de premier: "We zijn tot het gaatje gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl