Saudische vrouwen in speciale abaya's om in te sporten
NOS Nieuws

Saudische vrouwen protesteren met kleding binnenstebuiten

Saudische vrouwen komen op sociale media in opstand tegen het dragen van een abaya, een lang traditioneel gewaad. De kleding is tegenwoordig niet meer verplicht, maar de vrouwen zeggen wel nog altijd de druk te voelen om de abaya in het openbaar te dragen.

Op sociale media verschijnen steeds meer foto's van vrouwen die het kledingstuk binnenstebuiten dragen. Dat doen ze met de hashtag #Abaya-Insideout.

De abaya was jarenlang verplicht. In 2016 werd een vrouw door de religieuze politie gearresteerd in de hoofdstad Riyad omdat ze haar gewaad uitdeed. En vorig jaar werd een vrouw aangehouden van wie online een filmpje was opgedoken waarin ze een minirok droeg. Zij werd verder niet vervolgd.

Bescheiden

In februari van dit jaar werd de verplichting om de abaya te dragen losgelaten. In een interview liet kroonprins Mohammed bin Salman weten dat vrouwen zich "bescheiden moeten kleden", maar dat dat niet betekent dat ze een abaya en een nikab moeten dragen.

De Saudische vrouwen die nu protesteren, vinden dat ze helemaal vrij zouden moeten zijn in hun kledingkeuze. Dat is bijvoorbeeld vrijwel niet mogelijk als ze op een plek werken waar ook mannen aan het werk zijn. Ze vinden dat de belofte van versoepeling niet is waargemaakt.

De kroonprins heeft de afgelopen jaren meerdere hervormingen doorgevoerd als het gaat om vrouwenrechten. Tegenwoordig mogen Saudische vrouwen bijvoorbeeld naar de bioscoop en hun rijbewijs halen.

Toch is de segregatie tussen mannen en vrouwen nog steeds enorm. Zo hebben vrouwen vaak toestemming nodig van een mannelijk familielid als ze bijvoorbeeld willen studeren of reizen.

Bij zijn aantreden als kroonprins werd Mohammed bin Salman gezien als een hervormer. Maar dat beeld vertoonde al snel barstjes omdat hij die hervormingen wel onder zijn voorwaarden wil doen. Veel critici zijn opgepakt en een aantal van zijn familieleden werden vastgezet in het Ritz-Carlton hotel in Riyad, verdacht van corruptie.

Khashoggi

Een van zijn critici, de Saudische journalist Jamal Khashoggi, moest zijn opstelling met de dood bekopen. Khashoggi, die uit angst voor de Saudische autoriteiten naar de VS was verhuisd, verdween begin oktober toen hij het Saudische consulaat in het Turkse Istanbul bezocht. Inmiddels is duidelijk dat hij door een Saudisch doodseskader is vermoord in het consulaat.

Kenners van Saudi-Arabië achten het onwaarschijnlijk dat de kroonprins helemaal niets heeft geweten van de operatie in Istanbul. Volgens Turkije moeten in elk geval mensen rond de kroonprins ervan hebben geweten.

Vandaag eiste de openbaar aanklager in Saudi-Arabië de doodstraf tegen vijf verdachten van de moord op Khashoggi. Ze worden aangeklaagd voor het opdracht geven en het uitvoeren van de moord. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte op een persconferentie dat de kroonprins "absoluut" niets met de moord te maken heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl