NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouw opgepakt voor niet dragen hoofddoek

De Saudische politie heeft een twintiger gearresteerd die een foto van zichzelf op Twitter had gezet zonder lang gewaad en hoofddoek. Veel Saudi's waren daar woest over en hadden op sociale media opgeroepen tot het oppakken en zelfs het executeren van de vrouw.

De vrouw, Malak al-Shehri, kreeg echter ook veel steunbetuigingen voor haar actie. Sommigen vergelijken haar met de zwarte Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks. Die kreeg in 1955 veel publiciteit doordat ze voor in een bus op een zitplaats voor blanken ging zitten.

In Saudi-Arabië gelden strikte kledingvoorschriften voor vrouwen, die ook niet mogen autorijden en niet zonder begeleiding of toestemming van een man de straat op mogen. Malak al-Shehri had op Twitter aangekondigd dat ze zonder hoofddoek en lang traditioneel gewaad (een abaja) de straat op zou gaan om actie te voeren voor versoepeling van de regels.

Prins

Een politieman zei tegen een plaatselijke krant in Riyad dat Malak al-Shehri is opgepakt voor het negeren van de kledingvoorschriften, maar ook omdat ze openlijk sprak over verboden contacten met mannen.

Af en toe vlamt er protest op in Saudi-Arabië tegen de strenge wetten. In september tekenden duizenden mensen een petitie tegen de regel dat een vrouw nooit zonder toezichthouder de straat op mag. Een Saudische prins mengde zich in november in de discussie over het rijverbod voor vrouwen. "Stop met het debat daarover. Het is tijd voor vrouwen achter het stuur", twitterde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl