De buurt waar Elsje in Malibu woont is zwaar getroffen
NOS Nieuws

'De vlammen achter ons werden groter en we konden geen kant op'

  • John van der Tol

    redacteur Online

  • John van der Tol

    redacteur Online

"Dit wachten duurt lang. En we weten niet hoe we ons huis gaan aantreffen." De Nederlandse Elsje Kibler-Vermaas logeert op dit moment bij familie. Zij en haar gezin moesten vorige week halsoverkop vluchten voor de bosbranden in Malibu, vlak bij Los Angeles. "We kregen 5 minuten om in te kunnen pakken wat we konden inpakken."

Het huis van de familie Kibler-Vermaas staat niet ver van Zuma Beach. "Het was heel beangstigend toen we in de file stonden en de grote rookwolk ons achtervolgde", vertelt ze. "Je zag de vlammen achter ons steeds groter worden en we konden geen kant op." Met wat bij elkaar geraapte spullen én de caravan wist het gezin na uren in de file uiteindelijk bij familie in veiliger gebied te komen.

  • Elsje Kibler-Vermaas
    De familie Kibler-Vermaas moest Malibu halsoverkop verlaten
  • Elsje Kibler-Vermaas
    En ook vanuit veiliger gebied waren de branden goed te zien

Hoewel een groot deel van Malibu lijkt te zijn verwoest, is de Nederlandse voorzichtig positief. "Ik durf bijna hardop te zeggen dat ons huis misschien wel blijft staan." Ze baseert zich op een foto die ze heeft gezien. "Dat de vlammen weer zouden terugkomen, was onze grootste zorg."

Maar inmiddels is het rustiger en is het gebied gedeeltelijk door de autoriteiten vrijgegeven. "Maar we weten helaas dat onze buurt extreem is getroffen", zegt ze. "70 procent is afgebrand." En het is nog uiterst onzeker wanneer zij en haar gezin weer terug kunnen. "Het kan over een paar dagen zijn, maar ook over een paar weken."

'Hartverscheurend'

Ondertussen is het afwachten, zegt ze. "Dit is voor ons een onbekende situatie, maar het brengt ons als gezin wel dichter bij elkaar. En dat geldt ook voor onze vrienden en andere mensen." Volgens haar helpt iedereen elkaar in de hechte gemeenschap. "Mijn kinderen houden een lijst bij van vriendjes die hun huis kwijt zijn. Dat is echt hartverscheurend. Maar het is goed voor ze om dat te doen."

En ze moeten wel, want veel hebben de kinderen niet te doen. "Ze kunnen niet naar school, want die is dicht. Dus er worden nu ook dingen bedacht hoe de kinderen een beetje bij kunnen blijven." Ze heeft gehoord dat de school nog wel een paar weken dicht kan zijn.

De Amerikaanse Rebecca Hackett was een van de vele mensen die haar vlucht voor de vlammenzee bij Malibu filmde. Op een filmpje dat ze op Instagram plaatste, is in het begin al veel vuur te zien en is ze huilend te horen.

Als ze even later uit een tunnel rijdt is nog beter te zien hoe de verwoestende brand om zich heen grijpt. "Ik reed zo'n twee minuten door alleen maar vlammen", zei Hackett tegen nieuwszender ABC7. "Ik dacht dat ik dood zou gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl