Reuters

56 doden en duizenden verwoeste huizen: de bosbranden in Californië zijn de dodelijkste ooit de Amerikaanse staat. Vooral het noorden is zwaar getroffen. Ook in het zuiden, aan de westkust in de buurt van Los Angeles, vechten brandweerlieden tegen de vlammen.

Het vuur grijpt snel om zich heen. Tienduizenden hectare grond zijn al verwoest. Minstens 130 mensen, onder wie veel ouderen in de 80 en 90, worden nog vermist.

Camp Fire

Het vuur bij het stadje Paradise woedt het hevigst. De Camp Fire brak uit in de ochtend 8 november. Het is er droog en door de harde wind hebben de vlammen in minder dan een week een gebied van 546 vierkante kilometer verwoest, een gebied zo groot als de stad Utrecht met alle voorsteden en buitengebieden erbij:

8800 gebouwen in de omgeving gingen in vlammen op. Meer dan 52.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

En terwijl meer dan 4000 brandweerlieden vechten tegen het vuur, is nog altijd 65 procent van de branden niet onder controle. Mensen die nog in de buurt zijn, worden gewaarschuwd: de enorme hoeveelheid rook is vooral voor ouderen en kinderen gevaarlijk. Zeker mensen met astma of longziektes wordt aangeraden om binnen te blijven.

De enorme hoeveelheid rook zie je goed op deze satellietfoto, gemaakt bij het begin van de brand op 8 november Reuters

Een stuk naar het zuiden, ten westen van Los Angeles, woedt de Woolsey Fire. Die bosbrand bij het stadje Malibu brak op dezelfde dag uit als Camp Fire. De brand is kleiner in omvang, maar door de bergachtige omgeving lastig te bestrijden.

Inmiddels is zo'n 40 procent van de bosbrand daar onder controle. Sinds vanochtend kunnen duizenden inwoners weer terug naar hun huis.

Vooralsnog zijn 435 gebouwen afgebrand en meer dan 57.000 gebouwen beschadigd. In het gebied zijn twee doden gevallen. Het brandgebied bij Los Angeles beslaat zo'n 392 vierkante kilometer.

Als je dat op de provincie Utrecht legt, krijg je een idee:

Het brandgebied bij Los Angeles beslaat zo'n 392 vierkante kilometer NOS

Iets ten westen van de Woolsey Fire woedt nog een bosbrand: Hill Fire. Het gebied daar beslaat zo'n 18 vierkante kilometer, maar in het grootste deel is het vuur onder controle. Zo'n 400 gebouwen zijn daar beschadigd, 25.000 inwoners zitten zonder stroom.

STER reclame