Keuzegids: toename studenten gaat ten koste van kwaliteit universiteiten
De groei van het aantal studenten aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam leidt er tot een daling van de kwaliteit van het onderwijs. Dat staat in de Keuzegids Universiteiten 2019.
De genoemde universiteiten groeiden het afgelopen jaar naar ruim 7000 eerstejaarsstudenten. De studie economie en bedrijfskunde telt op beide universiteiten ruim 800 eerstejaars. "Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit niet ten goede", stelt de gids.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich al langer zorgen om de toename van studenten.
"Studenten hebben kleinschalig onderwijs en individuele aandacht nodig, wat uit de analyses van de Keuzegids steeds lastiger blijkt", zegt voorzitter Tom van den Brink. "Minister Van Engelshoven zal scherp moeten toezien op de balans tussen toegankelijkheid en kwaliteit."
Volgens het ISO wordt er op steeds meer universiteiten lesgegeven op noodlocaties zoals bioscopen om het stijgende aantal studenten aan te kunnen, en moeten studenten tijdens hoorcolleges vaker op de trap zitten.
Ook in Amsterdam speelt dit probleem. Zo kregen studenten noodgedwongen een college in Koninklijk Theater Carré. "Een mooie plek, maar volgens de studenten geen oplossing voor het probleem: ze uiten sterke kritiek op de faciliteiten", stelt de gids. In Amsterdam is de studie economie te weinig praktijkgericht en moet de toetsing bij bedrijfskunde beter.
Volgens de keuzegids schieten verder in Rotterdam de faciliteiten, zoals onderwijsruimtes, tekort.
De universiteiten in Wageningen en Groningen groeiden ook, maar volgens de keuzegids blijft de kwaliteit van het onderwijs daar wel gegarandeerd. Wageningen Universiteit staat bovenaan de lijst van beste universiteiten, gevolgd door de Universiteit Twente en de Open Universiteit.