NOS Nieuws

Dodental bosbranden Californië loopt op tot negen

 • AFP
  Het vuur bedreigt een huis bij Paradise
 • AFP
  Twee mensen omhelzen elkaar op de parkeerplaats van een ziekenhuis
 • AFP
  Brandweerlieden proberen het vuur bij Paradise onder controle te krijgen
 • AFP
  Een uitgebrande schoolbus bij Paradise
 • AFP
  Ook restaurant Blackbear Diner in Paradise werd verwoest

Het dodental van de bosbranden in Californië is opgelopen tot negen. Er worden 35 mensen vermist. Alle doden vielen in het stadje Paradise, dat grotendeels door brand werd verwoest.

Vier slachtoffers werden in hun auto gevonden, één naast een auto, één in een uitgebrand huis en drie vlak bij hun huis. Paradise ligt in het noorden van Californië, zo'n 150 kilometer ten noorden van Sacramento.

De autoriteiten spreken van de meest verwoestende bosbranden in de geschiedenis van Californië. Er zijn ongeveer vijftien actieve brandhaarden, verspreid over vrijwel de hele staat.

Meer dan 6000 huizen zijn verloren gegaan. Verschillende plaatsen zijn geëvacueerd, waaronder de badplaats Malibu bij Los Angeles, waar veel sterren wonen. In totaal hebben circa 250.000 mensen opdracht gekregen hun huis te verlaten.

De oorzaak van de grootste bosbrand in het noorden van Californië is officieel nog onbekend, maar energiebedrijf Pacific Gas & Electric zegt dat er een stroomstoring werd geregistreerd een kwartier voordat de brand ontstond. Later bleek dat een hoogspanningsmast bij Paradise beschadigd was.

President Trump heeft de situatie in Californië officieel bestempeld als noodsituatie, waarmee geld vrijkomt voor de bestrijding van de branden, de evacuatie van de bewoners en hulpverlening aan de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl