Sánchez nam eerder dit jaar het omstreden besluit om de resten van Franco op te graven
NOS Nieuws

'Uitmuntende scherpschutter' plande aanslag op Spaanse premier Sánchez

In Spanje is een 63-jarige man gearresteerd die volgens justitie van plan was een aanslag te plegen op premier Sánchez. Die aanhouding gebeurde al in september, maar berichten erover komen nu pas naar buiten. Volgens Spaanse media wilde de man de beslissing van de regering vergelden om oud-dictator Franco te herbegraven.

Tegen dat besluit wordt fel geprotesteerd door extreemrechtse aanhangers van de generaal. De verdachte, Manuel Murillo Sánchez, een Catalaanse bewaker met een wapenvergunning, was een van hen. Omdat hij geen strafblad heeft, was het moeilijk hem in de gaten te houden. "Hij wordt omschreven als een lone wolf, die zeer gemotiveerd was om premier Sánchez te doden", zegt correspondent Rop Zoutberg.

De plannen van de bewaker kwamen aan het licht toen hij om advies vroeg in een WhatsAppgroep. Hij vroeg aan groepsleden of ze voor hem konden opzoeken hoe de agenda van de premier eruit zag, omdat hij niet goed genoeg om kon gaan met het internet. Dat hij gevangen kon worden, maakte hem niet uit. "Ik ben bereid me op te offeren voor Spanje", schreef hij.

"Hij sprak telkens over Sánchez als 'de rode klootzak die gedood moet worden'. Die berichten hielden aan en toen stapte iemand uit die groep naar de politie", zegt Zoutberg.

Wapenarsenaal

Toen agenten het huis van de man doorzochten, stuitten ze op een wapenarsenaal. Hij bezat 16 wapens, waaronder mitrailleurs en scherpschuttersgeweren. Sommige had hij zelf aangepast. Hij bleek actief te zijn bij een schietvereniging en stond bekend als een uitmuntende scherpschutter. Zoutberg: "Je kunt je afvragen hoe ver hij was met zijn plannen voor de aanslag, maar één ding is duidelijk: hij had het echt kunnen doen."

De man zit in voorlopige hechtenis. Hij wordt niet vervolgd wegens terrorisme, maar voor samenzwering, het voorbereiden van een haatmisdaad en het bezit en gebruik van illegale wapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl