Generaal Franco in 1970
NOS Nieuws

Nabestaanden leggen zich niet neer bij opgraving Franco

De familie van de Spaanse dictator generaal Franco legt zich niet neer bij het besluit van de Spaanse regering om zijn stoffelijke resten op te graven. De nabestaanden zullen alle wettelijke middelen aangrijpen om de opgraving te voorkomen, melden zeven kleinkinderen in een verklaring waaruit door Spaanse media wordt geciteerd.

Franco ligt begraven in een groot mausoleum in de Vallei der Gevallenen, niet ver van Madrid. Hij gaf direct na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) zelf opdracht voor de bouw. De schattingen over het aantal slachtoffers in de tombe lopen zeer uiteen.

Zonder toestemming

In eerste instantie lagen er alleen medestrijders van Franco in de graftombe. Later werden ook lichamen van duizenden tegenstanders naar het monument overgebracht. Dat ging in veel gevallen zonder toestemming van familieleden. Franco zelf werd na zijn dood in 1975 bijgezet in de tombe, nadat hij Spanje bijna vier decennia in zijn greep had gehouden.

Correspondent Rop Zoutberg maakte begin deze maand een reportage over het toerisme bij de tombe:

'Franco ligt als een kraker tussen de gevallenen'

Franco hoopte dat het monument tot verzoening zou leiden en zo de wonden van de oorlog zou helpen helen, maar het verdeelt het land tot op de dag van vandaag. De regering wil de resten van Franco daarom zo snel mogelijk weghalen uit zijn graf, om de plek zo minder beladen te maken.

Vrijdag keurde het Spaanse kabinet het plan om het lichaam op te graven en elders te begraven goed. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement. De familie heeft vijftien dagen de tijd om tegen het besluit in beroep gaan.

Misverstanden voorkomen

De verklaring van de nabestaanden werd afgegeven nadat een kleinzoon van Franco, Francis Franco, in een interview had gezegd dat de familie zorg zal dragen voor het lichaam van de oud-dictator als dat wordt opgegraven.

Volgens de andere familieleden is dat een "onjuiste voorstelling van zaken". "De familie zal onder geen beding meewerken aan het plan van de regering", staat in de verklaring.

Het is niet duidelijk welke juridische stappen de nabestaanden van Franco kunnen nemen. De nabestaanden verwachten dat ze sterk staan, omdat de rechter volgens hen niet zal goedkeuren dat het lichaam zonder toestemming van de familie wordt opgegraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl