Kerncentrale Borssele
NOS Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer voor kernenergie, maar of het ervan komt?

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PVV, CDA en Forum voor Democratie is voor kernenergie. Dat betekent dat in ieder geval drie partijen het voorstel van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff steunen om in Nederland een aantal kerncentrales te bouwen.

De SGP staat bij het onderwerp niet te juichen, maar vindt wel dat erover gesproken moet worden. De SP wijst kernenergie ook niet bij voorbaat af, maar wacht op serieuze voorstellen.

De voorstanders vinden dat Nederland het zich niet kan veroorloven om kernenergie af te wijzen. Maar ze wijzen ook op de nadelen, zoals kernafval en het feit dat de bouw van een centrale lang duurt en het een dure energiebron is.

Volgende generaties

De tegenstanders, zoals GroenLinks en ChristenUnie, vinden het kernafvalprobleem onoverkomelijk. De volgende generaties worden ermee opgezadeld, zeggen zij. Wind- en zonne-energie zijn misschien ook duur, maar wel duurzamer, zegt ook tegenstander PvdA.

De vraag is dus of de politiek het eens kan worden over kernenergie, en het vervolgens aantrekkelijker wil maken voor deze bedrijven, bijvoorbeeld met subsidie. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving lukt het namelijk niet zonder steun van de overheid.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "De Tweede Kamer bouwt zelf geen kerncentrales. Dat doen commerciële partijen, en tot nu toe is er in Nederland geen bedrijf dat er heil in ziet. Het is duur en kernenergie is qua kosten voorbijgestreefd door zonne- en windenergie." Ook minister Wiebes heeft al gezegd dat hij het er door alle nadelen niet van ziet komen.

Maar het onderwerp is wel weer even uit de taboesfeer, zegt Fresen. "Kernenergie is weliswaar duur, maar het is wel een vorm van energie die er altijd is, met een grote leveringszekerheid. En dat zullen vooral de voorstanders gaan zeggen."

Lees hier waarom de fractievoorzitters van alle partijen voor of tegen kernenergie zijn (in volgorde van aantal Kamerzetels):

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl