Kerncentrale Borssele ANP

Meerderheid Tweede Kamer voor kernenergie, maar of het ervan komt?

time icon

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PVV, CDA en Forum voor Democratie is voor kernenergie. Dat betekent dat in ieder geval drie partijen het voorstel van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff steunen om in Nederland een aantal kerncentrales te bouwen.

De SGP staat bij het onderwerp niet te juichen, maar vindt wel dat erover gesproken moet worden. De SP wijst kernenergie ook niet bij voorbaat af, maar wacht op serieuze voorstellen.

De voorstanders vinden dat Nederland het zich niet kan veroorloven om kernenergie af te wijzen. Maar ze wijzen ook op de nadelen, zoals kernafval en het feit dat de bouw van een centrale lang duurt en het een dure energiebron is.

Volgende generaties

De tegenstanders, zoals GroenLinks en ChristenUnie, vinden het kernafvalprobleem onoverkomelijk. De volgende generaties worden ermee opgezadeld, zeggen zij. Wind- en zonne-energie zijn misschien ook duur, maar wel duurzamer, zegt ook tegenstander PvdA.

De energiebedrijven hebben de afgelopen jaren de mogelijkheid gehad om een vergunning aan te vragen voor een kerncentrale, en er een te bouwen. Tot nu toe zagen zij het desondanks niet zitten om zo'n grote investering in Nederland te doen.

Het Duitse energiebedrijf RWE zegt tegen de NOS niet geïnteresseerd te zijn in een nieuwe kerncentrale. RWE is betrokken bij de kerncentrale in Borssele, de enige in Nederland. "De risico's zijn te groot", zegt een woordvoerder. "De investering is 6 à 10 miljard. Je weet niet wat de elektriciteitsprijs gaat doen. En je weet niet hoe het maatschappelijk draagvlak zich ontwikkelt." Ook Essent is niet geïnteresseerd.

De vraag is dus of de politiek het eens kan worden over kernenergie, en het vervolgens aantrekkelijker wil maken voor deze bedrijven, bijvoorbeeld met subsidie. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving lukt het namelijk niet zonder steun van de overheid.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "De Tweede Kamer bouwt zelf geen kerncentrales. Dat doen commerciële partijen, en tot nu toe is er in Nederland geen bedrijf dat er heil in ziet. Het is duur en kernenergie is qua kosten voorbijgestreefd door zonne- en windenergie." Ook minister Wiebes heeft al gezegd dat hij het er door alle nadelen niet van ziet komen.

Maar het onderwerp is wel weer even uit de taboesfeer, zegt Fresen. "Kernenergie is weliswaar duur, maar het is wel een vorm van energie die er altijd is, met een grote leveringszekerheid. En dat zullen vooral de voorstanders gaan zeggen."

Lees hier waarom de fractievoorzitters van alle partijen voor of tegen kernenergie zijn (in volgorde van aantal Kamerzetels):

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff:

"Ik ben blij dat heel veel mensen het erover willen hebben. We gaan kijken waar de bezwaren van anderen zitten en of we die kunnen wegnemen." Hij noemt ook de signalen uit de samenleving bemoedigend. Hij wil onderzoeken of het haalbaar is en wat de overheid moet doen. En of iemand zo'n centrale wil bouwen.

PVV-leider Wilders:

"Kernenergie is iets dat wij vanaf dag één in ons verkiezingsprogramma hebben staan. Het is erg schoon, het zet heel veel zoden aan de dijk." Wilders ziet dat er ook negatieve kanten aan zitten. "Maar we moeten in de CO2-waanzin niet alleen praten over windmolens en het sluiten van kolencentrales", zegt hij.

CDA-leider Buma:

"Het CDA heeft altijd gezegd dat kernenergie een van de mogelijkheden is." Het hoe is ingewikkeld, zegt hij. Waar komen ze en wie bouwt ze. "Maar als je nu niet het gesprek start over wat we in 2050 nodig hebben, dan gebeurt het niet." Hij vindt dat iedereen wel realistisch moet zijn over het lange tijdspad. "We weten allemaal dat er niet morgen wordt gestart met de bouw van een kerncentrale."

D66-leider Jetten:

"Ik zal naar alle voorstellen serieus kijken, want dogma's gaan het klimaat niet verder helpen. Maar ik ben er echt van overtuigd dat er veel slimmere keuzes mogelijk zijn dan kernenergie." Jetten denkt daarbij vooral aan nieuwe technieken om schone energie op te slaan.

GroenLinks-leider Klaver:

"Er zijn grote vragen over de opslag van kernafval. Daar blijf je mee zitten en dat geef je door aan volgende generaties." Klaver zegt dat kernafval voor terroristische doeleinden kan worden gebruikt. En hij wijst op het Verenigd Koninkrijk. "Daar hebben ze de laatste tijd een paar centrales gebouwd die de overheid rendabel moest maken door gegarandeerde energieprijzen, die hoger lagen dan zonne- en windenergie."

SP-leider Marijnissen:

"Wij hebben tot nu toe geen serieuze opties of mogelijkheden gezien. Maar als er een serieus plan komt, zullen we dat beoordelen." De SP is niet principieel tegen kernenergie, zegt Marijnissen.

PvdA-leider Asscher:

"Het kost ontzettend veel geld en er zijn geen energiebedrijven die nu in Nederland willen investeren." Asscher zegt dat het ook heel lang duurt voor een centrale iets oplevert en dat er geen oplossing is voor het kernafval. "Er zijn lastigere maar serieuzere maatregelen nodig. Blijkbaar is de coalitie het niet eens en worden nu dit soort dingen in de arena gegooid", zegt hij.

ChristenUnie-leider Segers:

"Een interessante discussie. maar wij zijn buitengewoon sceptisch." Segers noemt de "enorme investering" en de tijd die het kost als grote nadelen. "Het is niet rendabel. En denk ook aan het afval", zegt hij. Hij wil liever investeren in "duurzame en schone energie".

Vervangend fractievoorzitter Ouwehand, Partij voor de Dieren:

"Wat mij betreft is de discussie zo snel mogelijk weer van tafel. Kernenergie is kneiterduur omdat het heel gevaarlijk is." Ouwehand vindt dat het investeringsgeld van 20 miljard euro beter in andere dingen kan worden geïnvesteerd om de klimaatdoelen te halen.

50Plus-leider Krol:

"50Plus is er nog niet uit. Daar gaan we in de fractie nog over praten. We vinden dat je heel voorzichtig moet zijn zolang er voor het afval nog geen oplossing is. Dat willen we de mensen na ons niet aandoen."

SGP-leider Van der Staaij:

"Wij vinden dat kernenergie serieus moet kunnen meedoen in de energiemix. Maar er zitten ook grote nadelen aan, zodat we niet meteen in een hoerastemming raken." Hij noemt onder meer het kernafvalprobleem. Maar als kernenergie noodzakelijk blijkt te zijn, wil hij erover praten.

Denk-leider Kuzu:

"Kernenergie is niet van deze tijd. Dit is opnieuw een proefballonnetje van de VVD dat ons terugbrengt in de tijd." Hij is voorstander van zonne- en windenergie. "Het is heel makkelijk om nu te zeggen dat je aan kernenergie wilt doen. Maar waar je volgende generaties mee opzadelt, is niet best."

Forum voor Democratieleider Baudet:

"Ja, hier pleiten wij al langer voor. Het is onzinnig dat we alle kennis over kernenergie hebben wegbezuinigd." Hij wil dat er meer geld beschikbaar komt voor onderzoekers en universiteiten. "Kernenergie is een veilige, schone en goedkope vorm van energie winnen."

STER Reclame