ANP
NOS NieuwsAangepast

Zeeland krijgt 25 miljoen, maar niet voor kerncentrale Borssele

Het kabinet is het met de provincie Zeeland en negentien gemeenten niet eens geworden over een oplossing voor de financiële problemen van het energiebedrijf Delta. Minister Kamp trekt wel 25 miljoen euro uit voor nieuwe projecten in Zeeland, maar niet voor Delta's kerncentrale in Borsele.

Delta gaat daarom beginnen met de verkoop van bedrijfsonderdelen aan externe marktpartijen, om zo voldoende geld binnen te krijgen voor het onderhoud van de kerncentrale. Het gaat om netwerkbedrijf Enduris en later mogelijk waterbedrijf Evides.

Het plan van het kabinet om in Zeeland een nieuw nutsbedrijf op te richten met Enduris en Evides werd eerder afgewezen door de aandeelhouders, oftewel de provincie Zeeland en de negentien gemeenten. Ook na nieuwe onderhandelingen blijkt dat plan, ondanks aanpassingen, niet haalbaar.

Veiligheid

Voor het onderhoud van de kerncentrale en het ontmantelen in 2033 moet genoeg geld gevonden worden. Zeeland vindt dat de overheid meer moet meebetalen omdat kernenergie een overheidsbelang is.

Maar het kabinet blijft erbij dat het onderhoud een taak is van Delta, de aandeelhouders van Delta en ook het grote Duitse energiebedrijf RWE. Dat is mede-eigenaar van de kerncentrale. De veiligheid blijft wel een verantwoordelijkheid van de overheid, maar die is volgens het kabinet niet in het geding.

Werkgelegenheid

Nu de verkoop van onderdelen onafwendbaar lijkt, zegt de provincie Zeeland dat de aandeelhouders ervoor zullen waken "dat de verkoopopbrengsten zo goed mogelijk worden aangewend om probleemdossiers op te lossen". Ook gaan zij zich inzetten om de werkgelegenheid voor Zeeland te behouden, staat in een brief aan Provinciale Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl