Overheden ruziën om toekomst kerncentrale Borssele
De aandeelhouders van energiebedrijf Delta – de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant – hebben een financieringsaanbod van het kabinet afgewezen. Hierdoor is er nog geen oplossing voor de in geldnood verkerende kerncentrale Borssele.
De ministers Dijsselbloem (Financiën) en Kamp (Economische Zaken) wilden de provincie en gemeenten een garantie geven zodat zij in staat zouden zijn een nieuw, financieel gezond nutsbedrijf op te richten.
Hierdoor konden volgens het kabinet honderden banen in Zeeland worden behouden en zou er in 2033 voldoende geld zijn om de verouderde kerncentrale te ontmantelen. In het plan moesten de provincie en gemeenten zelf geld bijleggen.
Risico's
De provincie Zeeland, die namens de andere overheden de onderhandelingen met het kabinet voert, zegt dat dit aanbod te mager is. Het brengt grote financiële risico's met zich mee, vindt de provincie. Ook zou de Rijksoverheid te weinig meedelen in de lasten van de oude kerncentrale.
De provincie noemt het niet eerlijk dat de mogelijkheden van Delta en de aandeelhouders door overheidsregels worden beperkt. Zo mag de kerncentrale niet aan een buitenlands bedrijf worden verkocht, en moet Delta verplicht gesplitst worden in een netwerkbedrijf en een energieopwekkingsbedrijf.
Verrast
Het kabinet zegt verrast te zijn door de afwijzing. Volgens het kabinet moeten de provincie en gemeenten nu gezonde bedrijfsonderdelen gaan verkopen om de nucleaire veiligheid van Borssele te kunnen blijven betalen.
De provincie Zeeland zegt dat het zo ver niet hoeft te komen. De Rijksoverheid moet de kerncentrale overnemen of beter meedenken met andere voorstellen van de provincie. Of de onderhandelingen ondanks dit meningsverschil verder gaan, is op dit moment niet duidelijk.