Niemand wil de verlieslijdende kerncentrale in Borssele kopen.
NOS Nieuws

Commissie: Rijk moet garant staan voor Borssele

Het Rijk moet de financiële verantwoordelijkheid voor de verlieslatende kerncentrale in Borssele deels overnemen van Zeeland. De centrale kan een te grote kostenpost worden voor de provincie. Dat staat in een advies van de commissie onder leiding van oud-premier Balkenende over de economie in Zeeland.

Onder meer door de lage stroomprijs draait de verouderde kerncentrale met verlies. De centrale is grotendeels in bezit van energiebedrijf Delta dat op haar beurt weer eigendom is van de provincie Zeeland en een groot aantal Zeeuwse gemeenten. Omdat Delta ook met financiële problemen kampt krijgt het bedrijf al steun van de provincie.

Onmogelijk

De Zeeuwse politiek zei daarom al af te willen van de kerncentrale, maar een verkoop lijkt onmogelijk. In Nederland is er geen belangstelling. En verkopen aan een buitenlandse investeerder mag niet vanwege het strategische belang van de kerncentrale. Daarmee komen alle financiële risico's terecht bij provincie en gemeenten.

De commissie-Balkenende vindt nu dus dat het Rijk die last van de provincie moet overnemen. Eerder drong de provincie daar al op aan in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl