Een protest van anti-islambeweging Pegida in Enschede (2016)
NOS NieuwsAangepast

NCTV: rechts-extremisme gevaar voor Nederlandse maatschappij

Het gedachtengoed en incidenteel geweld van rechts-extremisten zet de Nederlandse maatschappij onder druk. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het rapport: De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa.

Ondanks gewelddadige acties, zoals de terroristische aanslag op een moskee in Enschede, is de NCTV niet bang voor grootschalig terroristisch geweld met veel slachtoffers. Wel kan een optelsom van "jarenlange gewelddadige incidenten" angst zaaien, en zo het functioneren van de democratie ondermijnen, schrijft de NCTV.

Verhit debat

Het rapport onderschrijft de conclusies van inlichtingendienst AIVD van vorige maand. Die dienst signaleerde een lichte opleving van rechts-extremisme. Dat richt zich tegen moslims en migranten, en omvat sterke opvattingen over de nationale identiteit. De agressie manifesteert zich vooral online, de stap naar fysiek geweld wordt slechts incidenteel gemaakt.

Extreem-rechts geweld komt in Nederland nauwelijks voor in groot georganiseerd verband. Wel kan het verhitte debat er volgens de NCTV toe leiden dat eenlingen of kleine groepen snel radicaliseren. Polarisatie, bijvoorbeeld in discussies over migranten, Zwarte Piet of het slavernijverleden, kan geweld aanjagen of door gewelddadige mensen worden opgevat als steun voor hun daden.

De NCTV schrijft ook dat de dreiging kan worden onderschat en gebagatelliseerd, vanwege het "relatief ongeorganiseerde en weinig strategische karakter".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl