De vijf veroordeelde mannen die brandbommen naar een moskee gooiden
NOS NieuwsAangepast

Vier jaar voor brandstichting met terreuroogmerk moskee Enschede

Vijf mannen uit Enschede zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk bij een moskee. Een deel van de straffen is voorwaardelijk; vier mannen kregen één jaar voorwaardelijk, de vijfde twee jaar omdat hij als enige spijt heeft betuigd.

Rechtbank: aanslag op moskee was met een terroristisch oogmerk

In februari werden molotovcocktails tegen de moskee in Enschede gegooid, waar op dat moment zo'n 30 mensen binnen waren. Het gebouw liep geen ernstige schade op, omdat de brand snel werd geblust. Niemand raakte gewond.

Hitler

De rechtbank oordeelt dat de daad van de vijf van invloed is geweest op veel mensen: "Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtegoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeggebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen."

De mannen wilden met hun terroristische daad de gemeente Enschede bang maken zodat de bouw van een nieuw asielzoekerscentrum niet doorging.

Volgens de rechtbank verheerlijkten de mannen Adolf Hitler en het fascisme. Ook geloofden zij in de superioriteit van het blanke ras. Op sociale media deelden ze plaatjes met teksten als: "Plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!" Op een afbeelding met Hitler stond de tekst: "Islamisten... die habe ich vergessen".

Geringe intelligentie

De advocaat van de veroordeelden wilde een lagere straf omdat er geen sprake zou zijn van terrorisme. Hij wees op de knullige manier waarop ze de brandstichting probeerden uit te voeren.

De rechtbank zegt dat de geringe intelligentie van de verdachten heeft meegespeeld bij het bepalen van de straf, maar dat het niets afdoet aan de terroristische aard van hun daad.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Moskee tevreden

Het bestuur van de aangevallen moskee in Enschede is tevreden met de uitspraak. De poging tot brandstichting brandstichting heeft angst en onbegrip teweeggebracht in de gemeenschap, stelt het bestuur in een persbericht. "We hopen dat ouders en hun kinderen weer met een veilig gevoel de moskee bezoeken."

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland noemt de uitspraak "heel positief". "We zijn er heel blij mee dat de rechter een aanval met molotovcocktails ziet als een terroristische aanslag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl