Zo zweeft de auto van Elon Musk in de ruimte
NOS Nieuws

Ruimte-auto van Elon Musk inmiddels Mars voorbij

De auto die SpaceX afgelopen februari lanceerde, is inmiddels Mars voorbij. In een update op Twitter laat het ruimtevaartbedrijf zien dat de Tesla in een baan is gekomen die zich uitstrekt tot voorbij die van de rode planeet.

De auto, het persoonlijke eigendom van SpaceX- en Tesla-oprichter Elon Musk, werd acht maanden geleden de ruimte in geschoten aan boord van de eerste Falcon Heavy-raket. Musk koos voor de stunt in plaats van de gebruikelijke testlading bij zo'n maiden flight.

De auto werd bemand door een etalagepop in een ruimtepak, Starman, die onderweg naar de muziek van David Bowie kan luisteren, Space oddity en Life on Mars.

De volgende bestemming is volgens SpaceX "het Restaurant aan het einde van het universum", een verwijzing naar de Hitchhiker's guide to the galaxy van Douglas Adams. Het project verwees al eerder naar die sf-komedie: op het display van de Tesla staat het motto 'Don't panic!' uit de boekenreeks.

De Roadster heeft inmiddels bijna 300 miljoen kilometer afgelegd, met een snelheid van zo'n 71.000 kilometer per uur (20 km/seconde), rekende de website Where is Roadster uit.

Terug naar aarde?

Starman draait in 557 dagen rond de zon. Die baan zal hem uiteindelijk ook weer dichter bij de aarde brengen, zo is te zien op het kaartje van SpaceX. In 2091 scheert de auto zelfs op enkele honderdduizenden kilometers langs onze planeet, schrijft Space.com.

In de verre toekomst bestaat de kans dat de ruimteverkenner met zijn auto terugkeert naar aarde: er is een kans van 6 procent dat Starman ergens de komende 1 miljoen jaar hier neerstort.

SpaceX bereidt ondertussen de tweede lancering van de Falcon Heavy voor: die krijgt in januari 2019 een gebruikelijkere lading mee, een Arabische telecomsatelliet.

Bekijk hier beelden van na de lancering:

Zo zweeft de auto van Elon Musk in de ruimte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl