Studio Voetbal
NOS Voetbal

'Van Bommels B-team is een minachting voor het bekertoernooi'

Het al weken gedisciplineerd spelende PSV heeft na de winst op Vitesse (1-0) nog de maximale score in de eredivisie. Op dat vlak verdient het team van trainer Mark van Bommel niets dan lof, menen de sprekers in Studio Voetbal.

Het optreden van de landskampioen afgelopen dinsdag in het bekertoernooi tegen RKC Waalwijk (2-3) ontlokt daarentegen een forse dosis kritiek aan tafel bij presentator Tom Egbers.

PSV startte de wedstrijd met elf wisselspelers en dat pakte helemaal verkeerd uit. "Mark van Bommel heeft de zaak gewoon onderschat", stelt oud-international Pierre van Hooijdonk onomwonden.

'Het B-team van PSV is een minachting voor het bekertoernooi'

"Je wisselt toch niet elf spelers? Hooguit vijf of zes. Dit is minachting voor het bekertoernooi. Zelfs naar de tegenstander toe", vindt AD-journalist Sjoerd Mossou.

"Het lijkt wel mode. In Engeland laten ze in de League Cup (het tweede bekertoernooi, red.) allemaal reserves spelen. Dat zijn wij hier ook aan het doen."

Oudere wisselspelers

AZ-trainer John van den Brom, die zaterdag met zijn team De Graafschap met 1-0 versloeg, stipt in de discussie aan dat door de nieuwe leeftijdsgrens in de eerste divisie, het bekertoernooi juist extra belangrijk is voor de oudere spelers van de beloftenteams van de eredivisieclubs. Bij de beloftenteams van de eredivisieclubs zijn spelers van 23 jaar dit seizoen in de eerste divisie niet meer speelgerechtigd.

"De oudere spelers hebben nauwelijks kansen om speelminuten te maken. Soms moeten we op maandag extra wedstrijden regelen voor de oudere spelers", zegt Van den Brom.

Het ultieme streven van trainer Van den Brom om zich met AZ tussen PSV en Ajax te nestelen leek vorig seizoen te slagen. De Alkmaarders liggen deze jaargang echter ver achter op de twee topclubs.

Het vertrek van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh wordt als een belangrijke reden gezien voor de terugval. De nieuwe spits Bjørn Johnsen komt nog niet echt los in Alkmaar. De flinke transfersommen die AZ in de zomer incasseerde, staan nog op de bankrekening. "Het betekent natuurlijk niet dat je het meteen weer moet uitgeven", zegt Van den Brom.

Vertrouwen

"Ik had wel verwacht dat AZ tussen PSV, Ajax en Feyenoord zou blijven", zegt Van Hooijdonk met een vragend gezicht tegen de trainer van AZ.

Van den Brom: "Ja, natuurlijk, dat wil je altijd. Maar we zitten nu veel te ver van dat niveau af. Zo eerlijk moet je zijn. Maar, geloof mij, aan het einde van de rit zullen we staan waar we horen te staan."

'Johnsen is nog niet fit genoeg voor drie duels per week'

De tafelheren staan ook stil bij de gestaakte wedstrijd Feyenoord-VVV-Venlo, waar de lichtinstallatie van De Kuip vlak na de aftrap ermee ophield.

Het incident zorgt aan tafel voor de nodige anekdotes. "Ik heb het ooit gehad toen ik met Vitesse in de UEFA Cup speelde op Monnikehuize tegen Sporting Braga", herinnert Van den Brom. "We moesten toen dertien minuten wachten voordat het licht weer aanging, maar kregen daarna wel nog een doelpunt tegen."

Chinees goksyndicaat

Mossou komt met een fraai verhaal uit Engeland, waar ooit in een betrekkelijk korte periode de stadionverlichting bij wedstrijden van Chelsea, Wimbledon en Charlton Athletic uitviel. Bij het derde incident kwam de aap uit de mouw.

"Bij Charlton Athletic bleek er een Chinees in de stoppenkast te zitten. Het ging om een Aziatisch goksyndicaat, dat voor de gestaakte wedstrijden zorgde. Hierdoor werden wedstrijden als een gelijkspel geregistreerd. Dat lukte dus twee keer, bij Chelsea en Wimbledon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl