Esmee Visser in actie op de 5.000 meter in Thialf
NOS SchaatsenAangepast

Olympisch kampioene Visser razendsnel, Leerdam verrast op 1.000 meter

Bij de wereldbekerwedstrijd in Polen mogen Esmee Visser, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Carien Kleibeuker en Reina Anema uitkomen op de 5.000 meter. Visser reed bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen de snelste tijd: 6.50,64.

De olympisch kampioene was slechts anderhalve seconde langzamer dan het baanrecord (6.49,31) dat Martina Sábliková in 2007 reed in Thialf. Ook bleef ze maar 0,40 boven haar persoonlijk record. Het is de derde tijd ooit gereden in Thialf.

Olympisch kampioene Visser weer snel op 5.000 meter

"Ik moet nog steeds wennen aan mijn nieuwe status", vertelde Visser na haar race. "Nu word ik aangekondigd als olympisch kampioene en ik dacht dat ik me daar wel goed op had voorbereid. Onbewust doet het meer met me dan ik dacht."

Visser: "Het was dus een pittig weekend, maar ik heb nu wel een beter gevoel dan gisteren na die drie kilometer. Nu kon ik meer in mijn slag rijden en mooi mijn rondjes rijden. Het doel was om gewoon lekker te schaatsen en dat is wel gelukt."

Visser: 'Het was toch wel een pittig weekend'

Ook De Jong en Wijfje zijn bezig aan een prima kwalificatieweekend. Beide schaatssters plaatsten zich al voor de 1.500 en de 3.000 meter en reden een goede 5 kilometer. De Jong werd tweede in 6.57,66 en Wijfje klokte de derde tijd én een persoonlijk record: 6.58,80.

Kleibeuker werd vierde in 7.02,29 en het vijfde startbewijs ging naar Anema (7.03,57), die zich ook op de 3.000 meter al verrassend plaatste voor de wereldbekers. Irene Schouten werd negende in 7.16,69 en kwam niet in de buurt van een startbewijs.

Leerdam verrast op 1.000 meter in Heerenveen

Op de 1.500 meter greep Jutta Leerdam nog net naast een wereldbekerticket, maar op de 1.000 meter was het wel raak. De 19-jarige schaatsster snelde met 1.15,33 zelfs verrassend naar de winst. Ze plaatste zich eerder dit weekend ook al op de 500 meter.

Met haar tijd was Leerdam zelfs sneller dan Jorien ter Mors vorig jaar tijdens het olympisch kwalificatie toernooi in Heerenveen. De olympisch kampioene moet dit jaar aan zich voorbij laten gaan door een knieblessure.

Leerdam verrast met snelste tijd op 1.000 meter

"Het was nog niet perfect", vertelde de 19-jarige Leerdam na haar race. "Het laatste rondje was niet zo goed, maar ik ging er wel hard in. Het kan nog beter, maar ik ben erg blij met dit resultaat. Ik was wel zenuwachtig van tevoren, maar dat houdt me scherp."

Voor Leerdam is het haar eerste seizoen bij de senioren. "Ik weet dat ik sterk ben en ik wist dat het moest kunnen, maar dan moet je het ook nog doen. Ik wil mezelf erg graag bewijzen, dus ik leg een hoge druk op mezelf."

Ook Ireen Wüst (1.15,56), Letitia de Jong (1.15,78), Antoinette de Jong (1.15,83) en Joy Beune (1.15,94) mogen het internationale circuit in.

Wüst plaatste zich dit weekend voor drie afstanden (1.000, 1.500 en 3.000 meter), maar won geen race. "Dit is goed genoeg voor nu", vertelde ze. "Het is november, ik heb drie tickets en dat was het doel. Nu kan ik verder groeien in dit seizoen."

De 32-jarige Wüst was onder de indruk van alle prestaties dit weekend. "De jonkies komen eraan en dat is goed. Goed en leuk voor het schaatsen. Ook voor mij, want dat houdt mij scherp. In de breedte wordt er echt onwijs hard gereden."

Groenewoud wint eerste massastart

In de afsluitende massastart was Marijke Groenewoud het snelst, maar dat betekent niet automatisch dat zij ook in de wereldbeker gaat rijden. Bij de massastart heeft Nederland zowel bij de vrouwen als de mannen twee startplekken in de wereldbeker.

Normaal gesproken maakt de bondscoach de selectie voor deze wedstrijden. Omdat de KNSB nog geen nieuwe bondscoach heeft aangewezen na het vertrek van Geert Kuiper zal de selectiecommissie van de KNSB de plekken toewijzen voor de eerste wereldbekers.

Groenewoud wint eerste massastart in Thialf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl