ANP

De startbewijzen voor de 1.500 meter van de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen zijn verdeeld. Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Joy Beune, Melissa Wijfje en Lotte van Beek zijn zeker van de eerste vier wedstrijden.

Bij de kwalificatiewedstrijden op het ijs in Thialf reed De Jong veruit de snelste tijd: 1.55,41. Ze klopte daarmee haar oud-teamgenote en olympisch kampioene Wüst, die 1.56,84 klokte.

De Jong troeft Wüst af op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Die tijd: echt bizar! Ik ben er heel erg blij mee", vertelde De Jong na haar race. "Precies op het juiste moment ben ik goed. Ik heb nog nooit zo hard gereden in Thialf en ik heb ook nog nooit een 1.500 meter gewonnen. Heel bizar!"

Beune noteerde met 1.57,25 de derde tijd, Wijfje reed 1.57,64 en Van Beek pakte het laatste ticket met 1.58,12.

Voor Beune, wereldkampioene bij de junioren, is het haar eerste seizoen bij de senioren. "Ik heb me er fijn tussen gereden", vertelde ze na afloop.

"Ik was mega-zenuwachtig, maar dat heb ik ook nodig. Dan sta ik scherp. Ik had het niet verwacht, dus ik ben er echt blij mee!"

Zieke Achtereekte niet meer in actie

Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op de 3.000 meter, kwam met 2.02,07 niet verder dan de twintigste plaats. Na afloop besloot ze om de rest van dit weekend niet meer in actie te komen.

"Ik ben niet fit en niet gezond", vertelde Achtereekte. "Dat is al bijna twee weken zo, want ik heb last van mijn buik. Dat is niet goed en zo kan ik niet schaatsen."

Achtereekte niet fit: 'Ik ging als een vaatdoek over de baan'

Achtereekte vertelde dat ze vrijdag toch wilde starten. "Ik wil gewoon laten zien dat ik het kan, maar mijn lichaam werkt tegen. Het was tegen beter weten in. Vanochtend was ik ook niet in orde, maar de topsporter in mij wil het dan toch proberen."

"Na de eerste 300 meter was ik al leeg", vertelde Achtereekte. "Ik heb gewoon geen energie, ik ging als een vaatdoek over de baan heen. Nu ga ik er alles aan doen om er in december weer te staan. Dat is hard, maar ik ben gewoon niet in orde."

STER reclame