Kemkers is terug, maar niet op de ijsbaan met Wüst

De nieuwe schaatsploeg van olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser heet TalentNED. Eind juli werd al bekend dat de ploeg rond Wüst en Visser een geldschieter had gevonden in de Enschedese investeringsmaatschappij Infestos, met oud-schaatscoach Gerard Kemkers als directeur. Maar één ding moet duidelijk zijn: Kemkers keert niet terug in de schaatswereld.

TalentNED is namelijk een breed project waarbij de ontwikkeling van Nederlandse sporttalenten centraal staat. En de schaatsploeg is daar een onderdeel van, of beter nog: het uithangbord. "Ik snap dat die verbinding wordt gemaakt", aldus de 51-jarige Kemkers. "Maar ik ben echt met het talentenprogramma bezig. Peter Kolder is aangesteld als hoofdcoach. Dan moet ik daar met mijn bagage niet doorheen wandelen."

Kemkers: nee, ik keer niet terug op de schaatsbaan

Kemkers zien we dus niet in trainingspak terug naast de schaatsbaan. En dat hoeft ook niet. "Vanochtend was ik nog in Thialf. Dan laat je je gevoelens tot je komen, je ziet wat er gebeurt. Toen ik wegwandelde, dacht ik: ik mis het niet. Soms zijn dingen ook gewoon afgesloten."

Als coach van de TVM-schaatsploeg boekte de nu 51-jarige Kemkers grote successen met Ireen Wüst. Die tijden komen niet meer terug, zegt ook Wüst heel stellig.

"Nee, ik ben niet terug bij Gerard Kemkers. Ik ben terug bij Peter Kolder. Gerard is de man achter het hele project en heeft eigenlijk niets met de schaatsploeg van doen. En dat is ook goed. Het waren mooie jaren bij TVM. Maar we zijn allebei gegroeid", aldus Wüst.

"Gerard wil niet meer op het ijs staan, en dat snap ik. Ik heb er ook niet zo'n behoefte aan. Als je nu weer met elkaar gaat samenwerken, val je misschien weer in patronen van vier, vijf jaar geleden. Dat zou niet goed zijn."

Opleiden van talent

Na de Olympische Winterspelen in Sotsji van 2014 hield Kemkers het als schaatscoach voor gezien en ging hij als manager topsport en talentontwikkeling aan de slag bij FC Groningen. "Ik wilde mezelf weer een beetje centraal zetten, dingen meemaken die ik nog nooit meegemaakt had. Dat is vier jaar gelukt bij FC Groningen."

Nu wacht hem weer een nieuwe uitdaging. Want hoe wil hij met TalentNED talent gaan opleiden, en in welke sporten? "De komende twee maanden ga ik me oriënteren in de wereld van de sport. Ik hoop bij mooie gesprekspartners aan te kunnen schuiven om te duiden waar wij een aanvulling kunnen zijn op bestaande structuren."

'Net onder NOC*NSF'

De taak van TalentNED is anders dan die van de nationale sportkoepel NOC*NSF, benadrukt Kemkers. "NOC*NSF is er nadrukkelijk voor om de toptien-ambitie op het prestatieniveau van de Olympische Spelen neer te zetten. Wij zitten daar net onder. We willen het vak dat onder presteren zit, een plek geven."

"Toen ik hoofdcoach was bij TVM, werd wat ik met Sven (Kramer, red) en Ireen deed, gekopieerd naar de leeftijdscategorieën daaronder. Dat vond ik storend. En dat werd daarna bij het voetbal nog eens bevestigd. Door de hele piramide heen wordt vooral de eredivisie nagedaan. Dat noem ik geen ontwikkelings- of opleidingsmodel."

"Het is heel mooi om dit platform, dat nog niet genoeg kracht heeft, over Nederland heen te leggen. En daar waar nodig NOC*NSF te helpen", vat Kemkers samen.

Nieuw doel Wüst: een wereldrecord

De schaatsploeg van Wüst moet daartoe de komende tijd als aanjager en uithangbord dienen. De succesvolste olympiër aller tijden heeft zichzelf ook een doel gesteld: ze wil komend seizoen een wereldrecord gaan rijden, en het liefst op de 1.500 meter.

Wüst heeft nieuw doel: wereldrecord op 1.500 meter

"De rest heb ik al, maar een wereldrecord nog niet", aldus Wüst. "Natuurlijk ga ik voor wereldtitels. Daar hecht ik ook meer waarde aan, want die pakken ze je niet meer af. Maar het zou ultiem zijn als een wereldrecord zou lukken. Het is het moeilijkste van allemaal. En ik heb het nog nooit gedaan, dus dat is een mooie uitdaging."

Door tot 2022?

Wüst heeft een contract tot april 2020. Twee jaar later zijn de Winterspelen in Peking. Is er enige kans dat we de nu 32-jarige Wüst daar nog in actie kunnen zien? Ze houdt alle opties open, zegt ze.

"Op dit moment heb ik veel plezier in het schaatsen, in mijn nieuwe ploeg en in mijn nieuwe rol, waarbij ik mijn ervaring overbreng op jonge talenten binnen onze ploeg. Als het nog zo goed gaat als nu, waarom niet? Ik weet niet wat de toekomst brengt."

Eén ding is zeker: Wüst gaat niet net zolang door tot ze een wereldrecord in handen heeft. "Nee, het moet niet een ellendig lang droevig verhaal worden."

STER reclame