NOS Schaatsen

Wüst en Visser vinden onderdak bij investeringsmaatschappij

De olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser hebben een geldschieter gevonden voor de komende vier schaatsseizoenen. Samen met vijf andere schaatsers en twee trainers hebben zij een contract getekend bij de Enschedese investeringsmaatschappij Infestos.

De investeringsmaatschappij wil zich gaan inzetten voor duurzame talentontwikkeling in de sport en het bedrijfsleven. "De schaatsploeg is een vliegende start van ons traject om talent te ondersteunen in de sport en daarbuiten", zegt Frank van Roij van Infestos. "Ireen Wüst is de meest succesvolle olympiër van ons land. Ze is het boegbeeld van onze ploeg en een voorbeeld voor de talenten in het team."

Hoofdcoach van de ploeg is Peter Kolder. Hij begeleidde Wüst ook aan het begin van haar professionele carrière en is sinds april haar trainer toen de schaatsers zonder ploeg werden opgevangen in de Topsport Trainingsgroep van de Nederlandse schaatsbond. Als assistent-trainer is Wouter olde Heuvel aangetrokken.

"Wüst is een talent geweest. Maar ze brandt nog van ambitie, dus in die zin is het nog steeds een talent", legt Kolder uit. "Dat is ook de reden dat ze in dit team zit. Ze kan de anderen helpen om op niveau te komen. Wüst kan mensen bij de hand nemen. Die rol krijgt ze in het team."

Kolder over nieuwe ploeg: 'Wüst is nog steeds een talent'

Marcel Bosker, Lotte van Beek, Jos de Vos, Louis Hollaar en Marwin Talsma zijn de overige leden van de schaatsploeg. Allemaal sporters die eerder ook al deel uitmaakten van de Topsport Trainingsgroep onder leiding van Kolder.

Voor Wüst is het de tweede keer dat ze onderdak vindt bij een gloednieuw schaatsteam. In 2015 stond ze zelf aan de basis van Team4Gold dat in december van dat jaar Justlease.nl als geldschieter vond. Die sponsor stopte na het afgelopen seizoen waarna ze er niet in slaagde bij een ander team aan te haken. Nu krijgt ze de kans haar carrière voort te zetten onder de vlag van Infestos.

Gerard Kemkers

Boven het team komt een bekende van Wüst te staan. Gerard Kemkers, tot en met 2014 jarenlang de coach van de veelvoudig kampioene, gaat vanaf 1 november aan de slag bij Infentos om het talentprogramma verder te ontwikkelen. "Ik kwam in gesprek met Infestos over hun plannen en er was direct een klik", aldus de Groninger. "Pas later kwam een schaatsploeg ter sprake. De grote behoefte aan ondersteuning in die sport heeft ervoor gezorgd dat alles heel snel is gegaan."

Door de snelheid van handelen heeft het traject nog geen naam. Het is dan ook nog onduidelijk wat er op de schaatspakken komt te staan. "Dat wordt de naam van ons hele ontwikkelingstraject. Daar gaan we de komende weken en maanden over nadenken", verduidelijkt Van Roij.

Opvangnet KNSB

Doordat deze zeven sporters onderdak hebben gevonden bij een sponsor, bestaat het opvangnet van de KNSB nu alleen nog uit de sprintploeg van Gerard van Velde met onder anderen Kai Verbij, Dai Dai Ntab en de gebroeders Michel en Ronald Mulder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl