De regisserende gebroeders Coen (midden) met Netflix-topman Ted Sarandos (rechts) op de rode loper bij het BFI-filmfestival in Londen EPA

Netflix aast op prijzen: films eerst in bioscoop, daarna pas online

time icon

Netflix gaat zijn koers verleggen: drie filmproducties van de streamingdienst zullen de komende tijd eerst in bioscopen worden vertoond, en pas daarna wereldwijd online beschikbaar komen.

Het Amerikaanse bedrijf heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat het zo'n distributiemethode nooit zou hanteren. Volgens Amerikaanse media verandert de streamingdienst zijn strategie nu toch, omdat het wil meedingen naar internationale filmprijzen.

Netflix Film
@NetflixFilm
For those wanting to see ROMA on the biggest screen possible, select markets will be able to watch in theaters AND on Netflix. Watch for special theatrical presentations of Alfonso Cuarón’s ROMA, The Ballad of Buster Scruggs from the Coen Brothers, and Bird Box from Susanne Bier.
7 maanden geleden

Tot dusver waren Netflix-producties helemaal niet in de bioscoop te zien (denk bijvoorbeeld aan War Machine), of verschenen ze gelijktijdig op het witte doek en bij de streamingdienst (Okja, Mudbound).

Het Amerikaanse bedrijf wil het echter opnemen tegen de toonaangevende filmstudio's en gaat daarom vaker in zee met bekende regisseurs. Veel grote namen staan er op dat hun werk op het witte doek wordt vertoond.

Bioscopen willen, op hun beurt, dat films alleen bij hen te zien zijn. De bioscopen zijn bang dat belangstellenden geen kaartje kopen als ze films ook thuis kunnen bekijken. De films Roma, The Ballad of Buster Scruggs en Bird Box zullen daarom eerst alleen in de bioscoop in première gaan.

Zo verschijnt Roma van de prijswinnende regisseur Alfonso Cuarón op 21 november in bioscopen in de VS en pas op 14 december bij Netflix. De streamingdienst zegt dat de abonnees hier uiteindelijk van profiteren, omdat Netflix zo in staat is om mooiere films te maken.

Netflix Film
@NetflixFilm
And for those who aren't yet ready to wear pajamas as outerwear, you'll be able to catch these beauties on Netflix too: ROMA (December 14), The Ballad of Buster Scruggs (November 16), and Bird Box (December 21).
7 maanden geleden

Het is de vraag of het bedrijf ook de filmindustrie weet te overtuigen. Invloedrijke regisseurs als Steven Spielberg lieten zich in het verleden kritisch uit over Netflix. De organisatie van het prestigieuze filmfestival in Cannes paste eerder dit jaar de regels aan, zodat films van de streamingdienst niet konden meedoen.

De Netflix-films mochten wel meedingen op het filmfestival in Venetië. Daar sleepte Roma ook meteen een prijs in de wacht. Internationale media schrijven dat de film van regisseur Cuarón ook kans maakt bij de Oscars.

Overigens heeft de koerswijziging van Netflix weinig gevolgen voor Nederlandse filmliefhebbers. Roma zal vanaf 14 december te zien zijn in filmmuseum Eye in Amsterdam. Vanaf die datum is de film ook thuis vanaf de bank te bekijken.

STER Reclame