Het neppe straatnaambordje bij de Saudische ambassade in Londen
NOS Nieuws

Dood Khashoggi wereldwijd herdacht, maand na verdwijning

Activisten, journalisten en politici hebben de vermoorde journalist Jamal Khashoggi herdacht. Het is vandaag een maand geleden dat hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenliep en verdween. Volgens de Turkse autoriteiten is hij kort na binnenkomst gewurgd.

Bij de Saudische ambassade in Londen werd vandaag gedemonstreerd door activisten van Amnesty International. Bij de ingang van het gebouw plaatsten zij een straatnaambordje waarop "Khashoggi Street" stond.

Er waren op meer plekken herdenkingen, zoals hier in Parijs:

Journalist Khashoggi herdacht met Khashoggi Street

In Washington werd een herdenkingsdienst gehouden ter ere van Khashoggi, die voor The Washington Post werkte. Collega's, mensenrechtenactivisten, Amerikaanse politici en Saudische dissidenten kwamen bij elkaar om stil te staan bij de dood van de journalist.

Lichten Eiffeltoren even uit

Ook in Parijs werd herdacht dat het een maand geleden is dat Khashoggi verdween. In de Franse hoofdstad gingen de lichten van de Eiffeltoren even uit. Dat gebeurde op initiatief van de organisatie Reporters Sans Frontières, die aandacht vraagt voor geweld tegen journalisten wereldwijd.

De organisatie riep Saudi-Arabië op om de "volledige waarheid" te vertellen over wat zich een maand geleden heeft afgespeeld op het Saudische consulaat in Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl