Lammers: 'De Formule 1 kan best een beetje inschikken'

De terugkeer van de Formule 1 in Nederland is weer een stap dichterbij nu de eigenaar van de sport een concreet aanbod zou hebben gedaan voor een GP in Zandvoort, zoals De Telegraaf vrijdagochtend meldde.

Toch zijn er nog wat beren op de weg. Het verouderde circuit zal een grote verbouwing moeten ondergaan voordat er daadwerkelijk een race gehouden kan worden tussen de Noord-Hollandse duinen.

"Tachtig procent van die verbouwingen is cosmetisch", zegt NOS-analist en oud-F1-coureur Jan Lammers. "Ook wordt er een aantal harde eisen gesteld vanwege de veiligheid en de faciliteiten om alle teams te huisvesten."

Aanpassen aan faciliteiten

"Maar kijk naar de Grand Prix van Monaco, daar heb je niet dezelfde faciliteiten als in Austin", doelt Lammers op de hypermoderne baan in Texas. "Daarmee is wel het bewijs geleverd dat als de Formule 1 ergens heen wil, het wel in staat is een beetje in te schikken en zich aan te passen aan de faciliteiten."

Drukte op het Circuit Park Zandvoort tijdens de Jumbo Familie Racedagen. ANP

Lammers is geboren en getogen in Zandvoort en werkt geregeld op het circuit. Hij werd niet verrast door het bericht in de krant en heeft goede hoop op een Nederlandse grand prix in 2020.

"Pas als de organisatie formeel bekendmaakt dat de race op de kalender staat, weet je het zeker. Maar ik vertrouw mijn bronnen en denk dat de optie (van de F1-eigenaren, red.) er zeker ligt. Het is een kwestie van een handtekening zetten, maar voor je dat doet, moet je wel wat huiswerk doen."

'Niet schrikken van bedragen'

Met dat huiswerk doelt Lammers op de financiële situatie. Zo moet er een bedrag van minstens twintig miljoen euro betaald worden om überhaupt een race te morgen organiseren. Bij een meerjarig contract stijgt dat bedrag naar een veelvoud daarvan.

"Dat is niet iets om van te schrikken", zegt Lammers. "Andere landen betalen nog veel meer voor dit soort evenementen, aan inkomsten genereert het zo'n tachtig miljoen", is zijn inschatting.

NOS

"Ik ben hier vijftig jaar geleden begonnen op de slipschool en heb een aantal grand prixs gereden. Zoveel Zandvoortse coureurs zijn er niet. Het zijn mijn buren en als die gaan verbouwen, is dat altijd leuk."

Maar zorgt het ook niet voor overlast? "Natuurlijk zullen de natuurliefhebbers zich er vijf dagen aan storen, maar die houden 360 dagen rust over om hier rond te lopen."

STER reclame