ANP

Er moet nog het nodige water door de Rijn stromen, wil het Formule 1-circus in 2020 weer in de Nederlandse duinen neerstrijken. Prins Bernhard van Oranje - de eigenaar van het circuit - is hoopvol gestemd, terwijl Formule 1-verslaggever Louis Dekker nog een voorbehoud maakt.

"Het zijn nog een hoop stappen die we met elkaar moeten zetten", liet prins Bernhard van Oranje vrijdagochtend op NPO Radio 1 optekenen. In het gesprek met de eigenaar van het circuit van Zandvoort werd wel duidelijk dat het geen kwestie is van een krabbel zetten.

"Het is onze droom om dit in Nederland in 2020 mogelijk te maken", aldus Bernhard van Oranje. "Het is nu zaak dat we met het bedrijfsleven daadwerkelijk het geld bij elkaar weten te krijgen. Ik denk dat we heel erg ver zijn."

Prins Bernhard van Oranje: 'Ik denk dat we heel ver zijn'

Er moet nog wel het een en ander gebeuren, oordeelt Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS, die de berichtgeving in De Telegraaf omschrijft als 'een smeekbede'. Zo moet er behoorlijk wat geld betaald worden en is het circuit volgens Dekker bij lange na nog niet 'Formule 1-proof'.

"Het moet gigantisch verbouwd worden en het is al eind 2018. Maar onderschat Prins Bernhard niet; die heeft geweldige connecties én hij heeft de grootste bierbrouwerij van Nederland achter de hand", aldus Dekker, verwijzend naar Heineken als potentiële geldschieter.

Dekker: 'Dit is een smeekbede naar het bedrijfsleven'

Volgens Dekker wordt hiermee eerder een signaal afgegeven in de trant van: als we het nu niet doen, dan gebeurt het nooit. "Dit is een smeekbede aan iedereen; jongens het kan, laten we het nu mogelijk gaan maken. Een verzoek om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus Dekker.

"Om een grand prix te mogen organiseren moet je eerst een 'entrance fee' van twintig miljoen euro betalen. Het (Formula One Management Limited) zijn Amerikanen en die willen gewoon geld zien. De afgelopen jaren zei iedereen 'Zandvoort? Zandvoort? Nee, dat kost alleen maar geld'. Maar toen kwam Max Verstappen, hè..."

NOS

Als Zandvoort daadwerkelijk terugkeert in de Formule 1, dan is dat een klap in het gezicht voor Assen. "Ik denk dat de mensen die het ziekst zijn vandaag in Assen wonen. Zij waren volgens insiders veel verder dan Zandvoort omdat dat circuit in principe klaar is. Maar er is één probleem: het heeft een geschiedenis met twee wielen en niet zozeer met vier", aldus Dekker.

"In Zandvoort moet veel meer gebeuren, maar het heeft de naam en de historie. En Amsterdam Beach, zoals Zandvoort heet, vinden ze internationaal wel leuk klinken."

'TT Assen is volkomen verrast door dit nieuws'

STER reclame