Bottas: 'Liever Zandvoort dan Assen'

Valtteri Bottas is teamgenoot van Lewis Hamilton, maar in tegenstelling tot de viervoudig wereldkampioen kan de Fin in Amsterdam nog rustig over straat. Deze week bracht hij een bliksembezoek aan een boetiek van horlogesponsor IWC in de PC Hooftstraat.

Aan de vooravond van de Belgische grand prix is zijn doel duidelijk. "Ik moet in de tweede seizoenshelft races gaan winnen. Ik presteer beter dan vorig seizoen, maar het is op de ranglijst nog niet te zien. Spa moet de ommekeer worden", aldus Bottas.

Hij beleeft tot nu toe een teleurstellend seizoen. De 28-jarige Mercedes-coureur staat weliswaar vierde in de WK-stand, maar won dit jaar nog geen enkele race.

Strategische missers

Dat is voor een groot deel te wijten aan pech en strategische missers van het team. Topteam Mercedes blunderde een aantal keren met slecht getimede pitstops, maar Bakoe was Bottas' dieptepunt. Een lekke band in de slotfase beroofde hem in Azerbeidzjan van een zekere grandprixzege.

"Ik heb in de eerste seizoenshelft een enorme dosis pech gehad. Het voelde bij vlagen als een erg slechte grap. Ongelooflijk, maar het hoort bij het leven en bij deze sport. Ik heb het te accepteren en dat doe ik. Gelukkig hebben we nog een tweede helft. Ik hou vertrouwen dat het kantelt en dat het goed komt."

Bottas merkt dat Formule 1 in Nederland meer leeft dan ooit. "Jullie land was altijd al dol op autosport, maar de populariteit van Max geeft een enorme boost. Zijn fanschare is enorm. Dat was dit jaar in Spanje, Oostenrijk en Duitsland weer duidelijk te zien en het zal komend weekend in België niet anders zijn."

'Zandvoort is legendarisch'

De impact van Verstappen maakt de discussie over een grand prix in Nederland weer actueel. "Ik zie een Nederlandse grand prix wel zitten. Het lijkt me een logisch verhaal", zegt Bottas daarover.

De coureur die zowel in Assen als Zandvoort races reed, heeft een voorkeur voor het duinencircuit. "Zandvoort is legendarisch. Die baan heeft wat meer karakter en traditie en het is bovendien een plek waar de Formule 1 eerder was."

"Een terugkeer in Zandvoort ligt volgens mij voor de hand, maar er is niks mis met Assen hoor. Dat is ook een fijne plek", zegt de Fin.

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton EPA

Ondanks zijn relatief matige resultaten geniet Bottas van het lopende Formule 1-seizoen. "Het is een interessant jaar. Het is vooral goed dat drie teams races kunnen winnen", zegt hij.

"Ferrari en Red Bull Racing dagen ons echt uit. Dat is goed voor de sport en ook goed voor ons. We moeten voortdurend op onze tenen lopen en de grens opzoeken."

Volgens Bottas is Ferrari nu echt een bedreiging voor het jarenlang zo dominante Mercedes. "Ze hebben geweldig overwinterd. De auto is erg goed doorontwikkeld. Vooral de motor is erg sterk. We hebben daar wat in te halen. Dat is voor het eerst in jaren."

Wet van de remmende voorsprong

Bottas heeft een heldere verklaring voor de opmars van Ferrari: de wet van de remmende voorsprong. "De reglementen zijn amper veranderd. Daardoor wordt het voor de dominante partij steeds moeilijker het gat met de rest te handhaven. Aan een bijna perfecte auto kun je immers niet veel verbeteren."

WK-leider Lewis Hamilton verlengde onlangs zijn contract met twee jaar; Bottas tekende slechts een seizoen bij. Hij had best meer gewild, maar snapt de beslissing van de teamleiding.

"Ze willen alle opties open houden, ook op de rijdersmarkt." Onzeker maakt het hem niet. "Ik heb meer zelfvertrouwen dan ooit. Het is aan mij om te mezelf te ontwikkelen en resultaten neer te zetten. Ik moet zorgen dat ze niet om me heen kunnen. Aan mij zal het niet liggen. Als ik goed presteer, zal ik hier heel lang blijven."

STER reclame