10 jaar bitcoin, hoe staat het ervoor?
Vincent Smit en Joukje Beiboer
Economie
Vincent Smit en Joukje Beiboer
Economie
De bitcoin bestaat vandaag 10 jaar. Vorig jaar was er een enorme hype rondom de digitale munt. Maar hoe staat het er nu mee?
De komst van de bitcoin heeft het leven van de familie Taihuttu in ieder geval drastisch veranderd. De familie kwam afgelopen jaar wereldwijd in het nieuws omdat ze bijna al hun bezittingen verkochten: het huis (met een flinke overwaarde), de auto, de motor. Ze kochten er bitcoin voor en trokken de wijde wereld in.
Of ze nu miljonair zijn? Dat zie je in deze video:
Voor de familie Taihuttu pakt het hele avontuur tot nu toe positief uit. "De bitcoin is wel gezakt, maar hij staat nog altijd hoger dan toen wij hem kochten." Na maanden van gigantische koersschommelingen, lijkt de koers van de cryptomunt nu enigszins te zijn gestabiliseerd.
De afgelopen maanden fluctueerde de koers tussen de 6000 en 7000 dollar. Een minibedrag als je het vergelijkt met de bijna 20.000 dollar-stand eind vorig jaar, maar een prima stand als je je bedenkt dat je in 2010 een bitcoin kocht voor 6 dollarcent.
Inmiddels zijn ook andere zogenoemde cryptomunten aanzienlijk in waarde gedaald ten opzichte van de hype vorig jaar, constateert ABN AMRO. "Onder andere omdat een grote groep mensen zich uit de markt van cryptomunten heeft teruggetrokken."
Zo'n 100.000 Nederlanders trokken zich volgens onderzoeksbureau Kantar terug. Ze zouden niet meer in de toekomst van digitale valuta geloven. In september waren er zo'n 480.000 Nederlanders die cryptomunten hebben.
Ook in de dienstverlening rondom cryptomunten is een krimp te zien. "Sinds vorig jaar zien we enkele tientallen partijen die producten of diensten aanbieden", zegt een woordvoerder van de AFM die toezicht houdt op dit soort bedrijven. "Maar dat aantal neemt de laatste maanden wel af."
Sneller en makkelijker
Omdat de hype op de cryptomarkt voorlopig in ieder geval voorbij lijkt, hebben de ontwikkelaars van cryptomunten tijd om te innoveren. Ict'ers kunnen zich richten op het sneller en makkelijker maken van de transacties.
Dat geldt niet alleen voor de bitcoin, maar ook voor de ruim 2000 andere digitale betaaleenheden die er inmiddels zijn. Ze werken veelal met een technologie genaamd blockchain. "Codeschrijvers waren voorheen vooral druk met brandjes blussen omdat de systemen overbelast waren", zegt blockchainadviseur Lykle de Vries.
In de video hieronder wordt uitgelegd wat blockchain is:
Echt betalen met de bitcoin, etherium of een andere digitale munt gebeurt in Nederland overigens nauwelijks, zegt De Nederlandsche Bank. In andere landen werken bedrijven er wel mee. "Bij alle vestigingen van supermarkt Carrefour in Spanje en Portugal bijvoorbeeld kun je bij de kassa met bitcoins betalen", zegt Didi Taihuttu.
Kenners twijfelen of zoiets ook op grote schaal in Nederland gaat gebeuren, al zijn er wel lokale initiatieven. "Maar gebruiksgemak is nog niet hetzelfde als betalen met je pinpas of via Ideal", zegt blockchain-adviseur De Vries. "En het hangt van winkels zelf af."
Maar de erfenis van de bitcoin gaat verder dan de betaalfunctie. Bedrijven experimenteerden de afgelopen tijd op grote schaal met de techniek erachter. "Ticketsite Guts beveiligt bijvoorbeeld concertkaartjes door middel van blockchain zodat je ze niet kunt doorverkopen via bijvoorbeeld Marktplaats", zegt blockchainkenner Krijn Soeteman. "En in de kraamzorg werd geëxperimenteerd met een app waarmee de gewerkte uren makkelijk verwerkt konden worden", zegt De Vries.
Bedrijven zullen volgens De Vries met blockchain in de toekomst vooral een efficiëntieslag slaan. "Daar zal de consument waarschijnlijk niet zoveel van merken. Die zal denken: oh ze hebben er een app voor gemaakt, wat handig." Maar aan de achterkant is er minder papierwerk nodig.
Ook verwacht De Vries dat apparaten steeds zelf hun geld gaan verdienen en uitgeven. "Je kunt je voorstellen dat je in de toekomst een zelfrijdende auto bestelt, de auto rijdt je naar je bestemming en die rekent met je af. Dan heeft de auto 'geld' verdiend om uit te geven aan bijvoorbeeld stroom."