'Meer regie patiënt en minder papieren rompslomp in zorg door blockchain'
Tientallen ouders die kraamzorg nodig hebben, kunnen de komende weken met een app op hun telefoon precies zien op hoeveel uur kraamzorg ze recht hebben. Telkens als de kraamverzorgster is geweest, geeft zij aan hoeveel uren ze heeft gewerkt. Via de app kan de moeder dan een akkoord geven en zien hoeveel hulp ze nog tegoed heeft.
Deze gegevens komen direct terecht bij de zorgverzekeraar, die de kraamverzorgster dan in principe direct kan uitbetalen. Het is een proef met blockchain-technologie van het Zorginstituut, zorgverzekeraar VGZ en drie kraamhulpbureaus.
Als de proef slaagt, ligt de weg open voor andere toepassingen in de zorg. De patiënt zou daardoor meer te zeggen krijgen over zijn of haar zorggegevens en de zorgverlener raakt een hoop administratieve rompslomp kwijt.
Baas over eigen data
Voor het zorginstituut is de blockchain-technologie belangrijk. "We willen dat de burger meer regie krijgt over zorggegevens", zegt een woordvoerder. In april wordt de proef geëvalueerd. Belangrijk onderdeel bij deze technologie is dat medische informatie niet zomaar door één partij kan worden aangepast. Ook kan de patiënt zelf aangeven wie wat mag weten.
Op termijn is ook het gebruik van blockchain bij het Elektronisch Patiëntendossier of het persoonsgebonden budget een mogelijkheid. Die mogelijkheden gaat het Zorginstituut verder onderzoeken. Daarbij wil het instituut erop letten dat het niet alleen gaat om minder bureaucratie, maar vooral ook om de cliënt meer regie te geven.
Kraamcentrum LiemersCare doet mee met de blockchain-proef en ziet nu al de voordelen. Volgens kwaliteitsfunctionaris Bert Doppenberg wordt een deel van de papieren administratie hiermee weggenomen. "De praktijk is nu dat de uren die onze medewerkers werken op papier worden gezet met een handtekening van de klant. Dan worden de formulieren op kantoor gecontroleerd en ze gaan daarna door naar de zorgverlener. Die gaat ze ook weer controleren. Een paar weken later wordt er dan betaald."
Dat hele proces verdwijnt bij gebruik van de blockchain. In een app geeft de medewerker dan aan hoeveel uren ze heeft gewerkt en de cliënt geeft een akkoord. Omdat in het systeem al is vastgelegd wat er wel en niet mag, kan daarna gelijk worden uitbetaald aan de kraamzorgverlener. De moeder bepaalt zelf welke partijen zij toegang geeft tot haar gegevens.
Controle achteraf niet meer nodig
Zorgverzekeraar VGZ doet mee omdat het iets wil doen aan onnodige administratie voor patiënt en zorgaanbieder. Volgens een woordvoerder is bijvoorbeeld in de langdurige zorg een medewerker een kwart van de tijd bezig met het invullen van de administratie.
"Blockchain kan dit mogelijk makkelijker maken. Door registratie op één plek, waar alle partijen toegang toe hebben, vindt een onmiddellijke overdracht van data plaats. Zonder tussenkomst van administratieve afdelingen. Controle achteraf is daarom niet meer nodig."