Demonstratie van basisschoolleraren uitZuid-Holland en Zeeland voor een beter salaris
NOS Nieuws

Coalitiepartijen D66 en CDA willen toch extra geld voor basisschoolleraar

Leraren in het basisonderwijs kunnen waarschijnlijk toch nog een extra salarisverhoging krijgen. De coalitiepartijen D66 en CDA vinden dat er meer moet gebeuren om het salarisverschil met leerkrachten in het voortgezet onderwijs te verkleinen. "Dit verschil is niet uit te leggen", zegt D66-Kamerlid Van Meenen.

De twee partijen willen dat minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs geld haalt uit een speciale pot met 263 miljoen euro op zijn begroting. Dat geld uit de zogenoemde 'prestatiebox' is bedoeld voor onder meer "uitdagender onderwijs" en "doorgaande ontwikkelingslijnen", maar het geld wordt daar niet aan uitgegeven. "Het is op een bankrekening gekomen en een deel is niet uitgegeven", zegt CDA-Kamerlid Rog. Van Meenen: "Afspraken over het geld zijn niet nagekomen."

De coalitiepartijen kunnen niet zeggen hoeveel geld uit de pot exact naar die salarisverhoging moet gaan. Minister Slob moet dat uitzoeken. Het geld kan op zijn vroegst in 2020 ingezet worden voor de leraar. Tot die tijd zit het extra geld vast.

Meerderheid

De twee partijen denken dat ze een meerderheid voor hun plan krijgen, bijvoorbeeld met steun van de oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA en wellicht ook de PVV. Die oppositiepartijen dringen al langer aan op meer geld dan de 270 miljoen euro extra die het kabinet-Rutte III heeft uitgetrokken om de basisschoolleraren meer te laten verdienen. Daarnaast gaf het kabinet ook 460 miljoen euro extra uit voor het verlagen van de werkdruk.

Bonus

Het zag er lange tijd niet naar uit dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie nog meer wilde doen voor de basisschoolleraren, ondanks hun voortdurende protesten en stakingen. In juni werd bekend dat hun salaris er met 8,5 procent op vooruit ging. Daar bovenop hebben zij een eenmalige bonus van 2000 euro bruto gekregen.

De coalitie benadrukte keer op keer dat dit kabinet, in tegenstelling tot het vorige kabinet, extra geld uittrekt voor het basisonderwijs. D66-Kamerlid van Meenen zegt dat het aantrekken van goede leraren voor de basisschoolkinderen een hoge prioriteit heeft. "We hebben de beste leraren keihard nodig."

De basisschoolleraren, verenigd in PO in Actie, vragen om 560 miljoen euro extra om het verschil met hun collega's op de middelbare school recht te trekken.

Sigaar uit eigen doos

PO in Actie is blij met het voorstel, omdat het beroep er aantrekkelijker van wordt. "Maar we zijn er nog niet", zegt een woordvoerder. Het gat van 560 miljoen moet worden opgevuld en dat "lossen we hier niet mee op".

De PO-Raad ondersteunt de zoektocht van de coalitiepartijen naar de mogelijkheden voor hogere lerarensalarissen, maar vreest voor een "sigaar uit eigen doos", omdat met het geld uit die prestatiebox ook mensen zijn aangenomen. "Het verhogen van het salaris van de ene leraar, betekent dan ook per definitie ontslag van een ander," zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl