NOS Nieuws

Meerderheid politiemensen stemt in met nieuwe cao

De nieuwe cao voor de politie is definitief rond. De achterban van de politiebonden heeft vandaag ingestemd met het akkoord.

In september bereikten de politiebonden overeenstemming met de overheid over een nieuwe cao. Dat lukte kort voor er grootschalige werkonderbrekingen zouden plaatsvinden, na maanden van kleinere acties.

Het was spannend of een meerderheid van de vakbondsleden met het voorstel zou instemmen, omdat niet iedereen er vertrouwen in heeft dat de hoge werkdruk bij de politie wordt aangepakt.

De ongeveer 65.000 politiemensen krijgen er in drie jaar tijd 8 procent loon bij, maar belangrijker voor veel politiemensen is het verbeteren van de werkomstandigheden. Dat was ook een harde eis van de vakbonden bij de cao-onderhandelingen.

Protest

De politie wilde haar mensen graag flexibeler kunnen inzetten, maar trok voorstellen om dat voor elkaar te krijgen in na luid protest van de werkvloer.

Agenten hadden het gevoel dat zij moesten opdraaien voor de onderbezetting en de toch al hoge werkdruk.

De vakbonden dienden een 'herstelplan' in om een verschillende zaken bij de politie beter te regelen. Zo wilden ze meer ruimte voor wijkagenten en minder administratief werk. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegde toe dat hij erop zal toezien dat er verbeteringen worden doorgevoerd bij de politie.

De vakbonden wilden ook 2000 extra rechercheurs, maar dat bleek niet mogelijk. Een andere eis van de bonden, vervroegd pensioen voor politiemensen, kon ook niet worden ingewilligd. Sommige agenten vonden daarom dat er te weinig was bereikt.

Uiteindelijk stemde toch een meerderheid van 61 procent van de vakbondsleden die hun stem uitbrachten vóór de nieuwe cao. Er stemden 16.000 vakbondsleden, een kwart van het totale aantal politiemensen. Morgen zetten de bonden, korpsleiding en minister hun handtekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl