Minister Grapperhaus praat met een agent, vanochtend op het Binnenhof ANP

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt tussen de politiebonden en de overheid over een nieuwe politie-cao. De aangekondigde acties, die vandaag om 18.00 uur zouden beginnen, zijn van de baan.

Minister Grapperhaus van Justitie had een kort geding aangespannen vanwege de acties, omdat naar zijn oordeel de openbare veiligheid onvoldoende gewaarborgd was. Maar die rechtszaak gaat dus ook niet door.

Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB, zegt op de persconferentie tevreden te zijn over de loonafspraken voor politiemensen:

Vakbond: 'Er komt een goed inkomen voor politiemensen'

De ongeveer 65.000 politiemensen krijgen er in drie jaar 8 procent loon bij en twee keer een eenmalige uitkering van 400 euro. Ook krijgen ze meer zeggenschap over hun rooster. Er zijn afspraken over het terugdringen van de werkdruk en er moet meer duidelijkheid komen over doorstroming naar hogere functies.

De bonden en het ministerie zijn het verder eens geworden over een ouderenregeling en hebben afspraken gemaakt over de opsporing. Voor die sector wilden de bonden 2000 rechercheurs extra, maar dat is wettelijk niet mogelijk, zei voorzitter Van de Kamp van politievakbond ACP op NPO Radio 1.

"Wij als voorzitters van de vakbonden gaan daarover een gesprek hebben met de minister over de vraag: hoe kunnen we dat op een ander moment doen, zodat we toch dat punt kunnen oplossen."

Werkdruk

Verschillende agenten twitteren dat ze blij zijn met het resultaat, maar er klinkt ook kritiek.

Jan Struijs, voorzitter van vakbond NPB, wees er in een persconferentie van de bonden op dat de politieacties voorlopig van de baan zijn. Hij gebruikte nadrukkelijk het woord "opgeschort", omdat de bonden het onderhandelingsresultaat de komende tijd nog aan hun leden moeten voorleggen.

De afspraken over doorstroming noemde Struijs "hartstikke mooi". Volgens hem gaat het akkoord ertoe leiden dat de politie, die worstelt met grote capaciteitsproblemen, zijn werk weer beter kan doen.

Hard tegen hard

Zijn collega Van de Kamp voegde eraan toe dat minister Grapperhaus persoonlijk gaat toezien op de uitvoering van het herstelplan voor de Nationale Politie, dat door de bonden is opgesteld. "Hij gaat elke vier maanden om de tafel met de bonden en de korpsleiding om op basis van documenten de voortgang te controleren."

Struijs is lovend over de houding van minister Grapperhaus, ondanks de dreigende confrontatie voor de rechter. "Hij heeft zich heel constructief en betrokken opgesteld. Het was af en toe hard tegen hard natuurlijk."

STER reclame