Bruins trekt mogelijk portemonnee voor zorg in Lelystad
Minister Bruins is eventueel bereid om zelf de portemonnee te trekken om ervoor te zorgen dat behalve basiszorg ook spoedeisende hulp en acute verloskunde beschikbaar blijven in Lelystad.
In een soms fel Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam noemde hij het "oerbelangrijk" dat de acute hulp en verloskunde in Lelystad behouden blijft.
Ook een Kamermeerderheid wil dat die zorg in Lelystad wordt gehandhaafd. Bruins benadrukte in het debat dat hij nog niet precies weet hoe dat moet en dat hij enkele weken nodig heeft om hier met de zorgverzekeraars en andere partijen uit te komen. Na het debat zei hij dat hij er overheidsgeld in wil steken, "als dat nodig is". Volgens hem gaat het niet om de vraag óf de basis- en acute zorg in Lelystad blijven, maar hóe.
Bijna een derde van de Kamer heeft geen vertrouwen meer in de aanpak van Bruins. De PVV diende een motie van wantrouwen in tegen hem, omdat hij niet de juiste man zou zijn "om dit dossier tot een goed einde te brengen". De motie werd verworpen, maar kreeg wel steun van SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie.
Bruins stelde opnieuw dat hij de snelle faillissementen van de ziekenhuizen niet heeft zien aankomen. De ziekenhuizen vroegen dinsdag uitstel van betaling; het faillissement werd donderdag uitgesproken. De minister had graag meer tijd gehad om zich op de faillissementen voor te bereiden, zei hij tegen de zeer kritische Kamer. Bruins wil ook zelf "lessen leren".
Halsoverkop en chaotisch
De Kamer is erg geschrokken van de gang van zaken. Een deel van de Kamer zou het liefst zien dat de ziekenhuizen weer opengaan, een ander deel benadrukt vooral dat het "omvallen" van een ziekenhuis niet nog eens op deze "halsoverkop"-manier mag gebeuren. In het debat vielen woorden als "chaotisch" en "paniekerig".
Bruins zei dat hij zich verantwoordelijk voelt voor "goede zorg aan alle Nederlanders", maar dat hij niet de schuld moet krijgen van het faillissement van ziekenhuizen.
"Ik voel me er verantwoordelijk voor dat als een ziekenhuis omvalt, ik als een haas zoek waar de patiënt naartoe kan. Ik wil die goede zorg continueren; dat vind ik belangrijker dan het intact houden van een organisatie als Slotervaart of IJsselmeer, hoe triest ik het ook vind dat die ziekenhuizen failliet zijn gegaan."