IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard
De in financiële nood verkerende IJsselmeerziekenhuizen zijn door de rechtbank failliet verklaard. Het gaat om de ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten en een verloskundigenpraktijk.
De ziekenhuizengroep vroeg deze week uitstel van betaling aan. De directe aanleiding voor het faillissement is dat de salarissen van het personeel niet meer kunnen worden betaald.
In de vier vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen liggen zo'n 200 patiënten. De locaties worden niet meteen gesloten. De curatoren hebben met de zorgverzekeraars afgesproken dat er geld wordt vrijgemaakt voor de afbouw van de zorg. Dat zal naar verwachting een paar weken duren.
Uitwijken naar andere locaties
De komende weken zullen patiënten wel moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen. Zoals gebruikelijk bij een faillissement worden alle medewerkers formeel ontslagen. Uitkeringsinstantie UWV neemt de salarisbetaling voorlopig over. Het personeel wordt hier vanmiddag over bijgepraat.
Mogelijk maken de IJsselmeerziekenhuizen een doorstart. Volgens curator Alice van der Schee hebben zich inmiddels verschillende overnamekandidaten gemeld. "Niet voor het hele ziekenhuis, maar voor gedeelten van de zorg. We gaan met alle kandidaten serieus in gesprek om te zien wat hun plannen zijn."
Personeel van de IJsselmeerziekenhuizen heeft formeel ontslag gekregen, maar zal grotendeels nog zes weken doorwerken. Volgens Van der Schee is dat een werkbare situatie. "Natuurlijk lopen de emoties hoog op, maar mensen zijn altijd professioneel en zullen hun taken uitvoeren."
Zorg moet geleverd worden
Dat zegt ook genealoog Giel van Stralen, die spreekt namens de medische staf. "Natuurlijk zijn mensen bedroefd, bedrukt en geschokt door het faillissement, maar we zijn allemaal professionals. De zorg moet geleverd worden, dat hebben we gezworen of beloofd en daar zijn we als medische staf ook trots op. En daar gaan we in deze moeilijke tijd ook voor zorgen."
Over de schuldvraag wil Van Stralen niets zeggen. "Dat weet ik niet. Maar over de oorzaken kun je wel speculeren. We weten dat de toestroom van patiënten in dit ziekenhuis niet heel hoog is en dat ziekenhuizen van dit formaat het moeilijk hebben. Dat heeft in ieder geval bij dit ziekenhuis geleid tot een faillissement."
Burgemeester Ina Adema van Lelystad zegt dat de gemeente er alles aan doet om de inwoners van de stad goede zorg te laten houden. Ze is bang dat de afstand naar een ziekenhuis voor patiënten te groot wordt als de vestigingen verdwijnen. Adema roept de zorgverzekeraars en curatoren op een doorstart te realiseren.
MC Slotervaart ook failliet
Het MC Slotervaart in Amsterdam is enkele uren later ook failliet verklaard. Het ziekenhuis heeft dezelfde eigenaren als de IJsselmeerziekenhuizen en vroeg deze week ook uitstel van betaling aan. Dat verzoek werd echter behandeld door een andere rechtbank.
De afdeling spoedeisende hulp op de locatie in Amsterdam is sinds dinsdag dicht. Veel patiënten die al waren opgenomen kunnen in het ziekenhuis blijven. Ook worden patiënten overgedragen aan andere ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Zaandam. Bij het MC Slotervaart wordt geen doorstart verwacht.
De MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart hebben de afgelopen tien jaar van diverse partijen miljoenen euro's steun ontvangen. Tien jaar geleden waren er ook al grote financiële problemen; toen werden de ziekenhuizen overgenomen door zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer en hun MC Groep.
Wat er nu met de IJsselmeerziekenhuizen gebeurt, maakte het Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse ook mee. In 2013 ging het failliet, maar het maakte een succesvolle doorstart: