Elektronische stembus bij een stembureau in Brasilia
NOS Nieuws

Wekdienst 28/10: nieuwe president voor Brazilië en de Klassieker in Amsterdam

Goedemorgen! Vandaag is het een spannende dag in Brazilië, daar wordt de nieuwe president gekozen. Ook is het spannend voor de voetballiefhebber: Ajax speelt thuis tegen Feyenoord.

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden komt geleidelijk meer bewolking voor. Er waait een matige noordoostenwind en het wordt 7 of 8 graden.

Weerkaart 28 oktober

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brazilië wordt een nieuwe president gekozen. Het gaat tussen de linkse Fernando Haddad van de door corruptieschandalen geplaagde Arbeiderspartij en de uiterst rechtse Jair Bolsonaro.
  • Ook verkiezingen in de Duitse deelstaat Hessen. Volgens de peilingen moeten het CDU en de SPD rekenen op flinke verliezen.
  • Voor sportliefhebbers is er de Klassieker: Ajax speelt thuis tegen Feyenoord.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft de aanslag in een synagoge in Pittsburgh een 'gestoorde massamoord' genoemd. Daarbij elf doden en zes gewonden.

Op het stadhuis van Tel Aviv was vannacht de Amerikaanse vlag te zien, afgewisseld met de Israëlische. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de mensen van Pittsburgh en iedereen die is getroffen door de verschrikkelijke aanval", twittert de gemeente.

Het stadhuis van Tel Aviv in de kleuren van de Amerikaanse vlag

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij een aanslag op VN-vredestroepen in Mali zijn zeker twee blauwhelmen gedood. Ook is er een aantal gewond geraakt, meldt de VN-missie.
  • Er moet een speciale commissie komen die eerlijke en vrije verkiezingen in Syrië garandeert. Dat hebben de leiders van Turkije, Rusland, Duitsland en Frankrijk besloten tijdens een speciaal overleg in Istanbul. Aan het overleg deden geen Syrische partijen mee.
Poetin, Merkel, Erdogan en Macron na hun overleg over Syrië

En dan nog even dit:

Het Indiase YouTube-kanaal T-Series staat op het punt de Zweedse vlogger PewDiePie, die het grootste aantal abonnees ter wereld heeft, in te halen.

Wat maakt het kanaal zo succesvol? En wat is eigenlijk het geheim van een goed Bollywoodlied? Correspondent Aletta André sprak in Mumbai met filmproducent Bhushan Kumar en zanger Armaan Malik:

Het geheim van een Bollywoodhit volgens zanger Armaan Malik

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl