Epke Zonderland ANP

Turnmannen leveren historische prestatie met plaatsing WK-finale

time icon

De Nederlandse turnmannen hebben bij de wereldkampioenschappen in Doha een historische prestatie geleverd. Met hun totaal van 245,663 punten in de kwalificatie, plaatsten Epke Zonderland, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt zich voor de finale van de landenwedstrijd op maandag.

Nederland eindigde in de voorronde uiteindelijk als zevende. De top-8 strijdt maandag om de medailles.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Bokhoven na historische WK-prestatie turnmannen: 'Grote stap gemaakt'

Het beste resultaat van de Nederlandse turners bij de landenwedstrijd op de WK is de elfde plaats uit 2015. Twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigden de Nederlandse turners in de landenwedstrijd als tiende.

Epke Zonderland is de enige Nederlander die in Doha individueel een finaleplaats afdwong. Hij plaatste zich op rek voor de eindstrijd.

"We zijn met deze finaleplaats over een drempel gestapt", keek bondscoach Bram van Bokhoven naar de historische prestatie van zijn mannen. "Als je in de top-8 staat, hoor je erbij. Dit is een proces wat al jaren aan de gang is. We stijgen elke keer weer een paar plaatsen."

Olympische Spelen

De nummers een tot en met drie van de landenwedstrijd plaatsen zich maandag al voor de Olympische Spelen in Tokio (2020). "Het gat met de top-3 is nog te groot. Dat is niet realistisch. We gaan gewoon voor een optimale finale", kijkt Van Bokhoven vooruit.

De overige landen moet volgend jaar op de WK strijden om de resterende tickets voor Tokio. Van Bokhoven verwacht dat Nederland zich daar dan moet zien te plaatsen. "Volgend jaar staat de teller gewoon weer op nul. Dit is wel een gigantische motivatie om zo door te gaan."

STER Reclame