Turnmannen 'leveren' op WK; finaleplaats is mogelijk

Epke Zonderland, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt hebben 245.663 punten bij elkaar geturnd op de eerste dag van de WK in Doha. Een goede score, maar of het genoeg is voor de finale van de landenwedstrijd blijkt vrijdag als alle landen hun kwalificatie hebben afgerond.

De beste acht gaan door naar de eindstrijd. Nederland staat vooralsnog tweede achter Europees kampioen Rusland. Het doel is een plaats in de toptwaalf. Dat lijkt nu al binnen, omdat concurrent Frankrijk maar 241.203 punten haalde.

Morgen komen de toplanden Japan, China, Amerika, Duitsland en Wit-Rusland in actie. Ook Groot-Brittannië en Oekraïne vormen normaal gesproken een bedreiging voor Nederland.

De beste drie landen kwalificeren zich ook nog eens voor de Olympische Spelen van 2020. De overige negen olympische teamtickets worden volgend jaar bij de WK in Stuttgart verdeeld. Bij de afgelopen EK in Glasgow liep Nederland teleurstellend de finale mis.

Zonderland is nog niet zeker van zijn zaak

Zonderland kan zich zo goed als zeker wel alvast gaan opmaken voor een individuele finale. De kersverse vader - op 13 oktober kwam Bert Eize Zonderland ter wereld - en nummer twee van het vorige WK gaat met een score van 14,400 voorlopig aan de leiding op de rekstok.

"De score is wel ok", tempert Zonderland de verwachtingen. "Ik had liever een wat betere oefening neergezet, ik ben nog niet helemaal zeker van mijn zaak. Er zijn nog jongens die er overheen kunnen komen."

"Ik was een beetje opgebrand halverwege", gaat Zonderland verder. "Ik heb twee elementen geschrapt omdat ik niet zo'n vertrouwen in een goede afloop had. Dat beetje extra wat je normaal gesproken op de concurrentie hebt, is dan weg."

Ook Deurloo, die vorig jaar brons pakte op de rekstok, mag nog hopen op een finaleplaats met 14.033 punten. In Montréal bleek een jaar geleden 13.966 nog voldoende voor een finaleplek.

Zeer tevreden bondscoach

Bondscoach Bram van Bokhoven kan terugkijken op een geslaagde eerste dag. "Het team heeft optimaal gepresteerd. We pakken Frankrijk, dat derde was op het EK. Dat is gewoon goed. De sporters kunnen leveren als het moet."

Bondscoach trots op turnmannen: 'Optimaal gepresteerd'

STER reclame