Belgische turner Louwije maakt WK-debuut voor Nederland
Met de kersverse vader Epke Zonderland als blikvanger beginnen de Nederlandse turnmannen donderdag aan het WK turnen in Doha. In het team is ook ruimte voor een nieuwkomer, die gek genoeg niet debuteert op een WK. Tot voor kort kwam Bram Louwije uit voor België, maar nu turnt de 23-jarige allrounder in het oranje.
"Ik ben in België geboren en op mijn achttiende naar Nederland verhuisd om in Den Bosch te gaan trainen en te studeren in Tilburg", zegt Louwije.
In wedstrijden bleef hij aanvankelijk zijn vaderland België trouw. Hij turnde de EK, de WK en het olympisch kwalificatietoernooi namens onze zuiderburen. Daarna besloot Louwije Nederlander te worden.
"Na mijn carrière wil ik graag hier blijven wonen. Dus dan leek het mij logisch dat ik ook mijn turnloopbaan zou opbouwen in Nederland. Bovendien ligt het niveau iets hoger, waardoor de kans dat het team naar de Olympische Spelen gaat groter is. Dat maakt ook je eigen kans op de Spelen iets groter", aldus Louwije, die een jaar lang tijdens zijn naturalisatie niet in competitie uitkwam.
De keerzijde van turnen in het sterkere Nederland is dat Louwije niet automatisch kan rekenen op een plaats in de selectie. "Een paar maanden geleden bijvoorbeeld was ik niet in het EK-team opgenomen, omdat de bondscoach koos voor een andere samenstelling. En nu voor het WK zit ik er wel bij. Het is wel even wennen dat je niet meer zeker bent van deelname aan die toernooien."
Speciale sfeer
Wennen was het aanvankelijk ook aan de wijze waarop Nederlandse turners hun sport beleven. "In Nederland hangt zo'n speciale sfeer. Iedereen moedigt elkaar aan, terwijl de Belgen veel rustiger zijn."
"Bovendien wordt er in België, meer dan hier, eerst gekeken naar school en zekerheden. En dan pas komt de sport. In Nederland is ook de begeleiding net iets beter, waardoor het makkelijker is om met volle focus aan je doelen te werken."
Louwije durft zich inmiddels een echte Nederlander te noemen. "Ook in andere sporten volg ik wat Nederland doet. Maar afgelopen zomer op het WK voetbal was ik natuurlijk wel supporter van de Belgen..."
Zijn eerste WK-optreden in een oranje turnpak wordt een bijzonder moment. "Ik ben de eerste Belg én Nederlander in de turnsport, dus dat is wel leuk."
Revelatie Bram Verhofstad blijft thuis
Een andere Bram ontbreekt in de selectie voor het WK turnen in Doha. Bram Verhofstad was vorig jaar in Montréal de revelatie met zijn vierde plaats in de vloerfinale. Maar dit keer deed bondscoach Van Bokhoven - ook een Bram - geen beroep op de vloerspecialist.
"Dit WK is het heel belangrijk dat we met het team in de top-24 eindigen. Om geen risico's te nemen heeft de bondscoach daarom besloten vier allrounders mee te nemen, en één specialist. En dat is Epke."
"Natuurlijk is het voor mij wel jammer. Na de vierde plaats van vorig jaar hoopte ik dit jaar wel het podium te halen. Maar ik weet ook dat het beter is om dit jaar stabiel top-24 te halen met het team. Dan kunnen we volgend jaar wat meer risico nemen en kan ik mij hopelijk wel in het team knallen om te vlammen."
De route naar Tokio loopt voor de turners langs twee WK's. De 24 beste landen van Doha kwalificeren zich voor het WK van 2019, waar de olympische tickets worden verdeeld.
Een geluk bij een ongeluk voor Verhofstad is dat hij nu extra veel tijd heeft om aan een nieuwe oefening te sleutelen. "Een oefening met slimmere elementen. Hopelijk kan ik die verder uitbouwen, zodat hij volgend jaar perfect is."