YouTube

Ryanair spreekt tegen dat het niet doortastend heeft gereageerd op een racistisch incident in een van zijn vliegtuigen. Het bedrijf reageert daarmee op een video van een witte man die een zwarte vrouw uitscheldt in een Ryanair-toestel. In een verklaring staat dat er meteen actie is ondernomen zodra de beelden opdoken.

Ryanair wilde in eerste instantie alleen maar kwijt dat de zaak bij de politie was gemeld.

De scheldpartij was op 19 oktober op het vliegveld van Barcelona, vlak voor vertrek naar Londen. Te zien is dat de man grove, racistische taal uitslaat tegen de vrouw.

Ryanair zegt nu dat het de beelden pas op 20 oktober laat op de avond heeft gezien, toen ze al rondgingen op sociale media. Daarna is het incident gerapporteerd aan de politie.

Racistische scheldpartij in vliegtuig

Ryanair heeft toen ook een mail en brief gestuurd aan het slachtoffer. "Wij tolereren dit soort gedrag niet en iedereen die zoiets doet, mag nooit meer met ons vliegen. Wij bieden onze oprechte excuses aan voor wat er is gebeurd."

Standaardprocedure

Volgens Ryanair wist de bemanning dat er een woordenwisseling was tussen de twee passagiers, maar niet dat de man zich racistisch had uitgelaten. Dat bleek pas de volgende dag toen de video opdook.

"Omdat het personeel ervan uitging dat er sprake was van een meningsverschil tussen twee mensen, hebben ze de standaardprocedure gevolgd. Ze hebben de ruzie gesust en de vrouw heeft een andere stoel gekregen."

De scheldende man zei vanochtend op de Britse televisie dat hij geen racist is. Hij stelt dat hij een driftbui kreeg. Hij heeft de vrouw vandaag zijn excuses aangeboden, maar zij heeft ze niet geaccepteerd.

STER reclame