NOS Nieuws

Ryanair blijft erbij: geen nadere uitleg racisme-incident

Een dag na het ontstaan van de ophef rond racisme in een vlucht van Ryanair wil het bedrijf nog altijd niets inhoudelijks zeggen over het incident. Gisteren ontstak er een golf van woede over een filmpje, waarin te zien is dat een zwarte vrouw door een witte man racistisch werd bejegend.

Ryanair reageerde gisteren kort via Twitter door te melden dat het bedrijf de zaak bij de politie heeft gemeld. Het bedrijf blijft vandaag bij die verklaring.

"Wij hebben een statement gegeven", zegt Yann Delomez, die verantwoordelijk is voor de marketing van Ryanair in de Benelux. "Wij zijn naar de politie gegaan. Het is nu een kwestie voor de politie. Ik weet niet wat de rol van de crew hierin was. De situatie is veilig verlopen, dat is prioriteit nummer 1. Betreffende het gedrag van de man uit de video zijn wij naar de politie gestapt." De Britse politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Niet alleen het racisme, maar ook het optreden van het Ryanair-personeel werd op sociale media zwaar bekritiseerd. Het leidde er uiteindelijk toe dat de man kon blijven zitten, en de vrouw op een andere plek moest gaan zitten.

De man die het incident filmde, zat vanmorgen bij de BBC om zijn verhaal te doen. Het volledige filmpje staat hier.

Mede-passagier vertelt over racistische scheldpartij in vliegtuig

Volgens David Lawrence, die het incident filmde, leek de racistische man alle steun te krijgen. Op een man na grepen de overige passagiers niet in. Het cabinepersoneel, dat volgens Lawrence jong en onervaren was, gaf de vrouw een andere plaats. "Daarop bedankte de man het cabinepersoneel en zei dat het nu goed was."

Duizenden mensen hebben inmiddels op de video gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl