NOS NieuwsAangepast

Zwarte vrouw racistisch bejegend op vlucht Ryanair

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair is op sociale media onder vuur komen te liggen door een video die eergisteren op Facebook, Twitter en YouTube is verschenen. In het filmpje wordt een zwarte vrouw door een witte man racistisch bejegend. Hij wil niet naast de vrouw zitten.

Een passagier heeft de video opgenomen. De man noemt de vrouw een "ugly black bastard" en wil dat ze ergens anders gaat zitten. Anders dreigt hij haar "naar een andere plek te duwen". Als de vrouw iets zegt, reageert de man kwaad. "Praat niet tegen mij in een fucking buitenlandse taal. Jij domme, lelijke koe." Een man die achter de twee zit, probeert de rust nog te bewaren. "Stop", zegt hij meerdere keren tegen de man.

Op de beelden, gemaakt door een passagier, is te zien hoe de vrouw wordt beledigd door de man. Het volledige filmpje staat hier.

Racistische scheldpartij in vliegtuig

Uiteindelijk wordt de vrouw gevraagd ergens anders te gaan zitten en blijft de man op zijn plek. Tegen personeel van Ryanair zegt hij vervolgens: "Het is goed zo. Ze is weg."

Woede

De woede van mensen op social media richt zich zowel op het incident als op de reactie van Ryanair. "Als dit Ryanair is, dan moeten ze uitleggen hoe dit walgelijke racistische gedrag van deze man ertoe kan leiden dat de vrouw moet verplaatsen", schrijft BBC-presentator Jeremy Vine op Twitter.

En ook de summiere reactie van Ryanair op het incident lokt weer boze reacties uit. "We zijn op de hoogte van deze video en hebben dit gemeld bij de politie", schrijft het bedrijf op Twitter. "Omdat het nu bij de politie ligt, kunnen we er verder niet op reageren." Een twitteraar zegt: "Jullie personeel opleiden zodat ze goed met dit soort situaties kunnen omgaan zou een goed begin zijn. Dit had had nooit zo uit de hand mogen lopen. Het is 2018."

Overleden man

Over de achtergronden van het incident is verder weinig bekend. De Huffington Post zegt de dochter van de vrouw gesproken te hebben. Het zou gaan om een 77-jarige vrouw uit Londen, die in de jaren 60 vanuit Jamaica naar het Verenigd Koninkrijk is gekomen.

De dochter zegt dat ze nooit meer met Ryanair zal vliegen. Ze denkt dat de politie was gebeld als een zwarte passagier zich zo had gedragen. "En dan waren we uit het vliegtuig gezet."

De 77-jarige vrouw was op vakantie geweest om haar overleden man te herdenken. Het zou een vlucht zijn geweest van Barcelona naar Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl