Naci Ünüvar in de jeugd van Ajax
NOS Voetbal

Toekomst van Oranje: de 20 grootste talenten van Nederland

Het Nederlandse voetbal klimt mede dankzij de doorbraak van meerdere talenten uit een diep dal. Frenkie de Jong, Steven Bergwijn, Donny van de Beek, Pablo Rosario en Matthijs de Ligt vormen de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Wie komen er verder nog aan? Welke spelers kunnen genoemde internationals de komende jaren vergezellen richting de top? Net als vorig jaar zet de NOS de twintig grootste Nederlandse voetbaltalenten onder de 20 jaar (geboren na 1998) op een rij.

Naci Ünüvar (Ajax - 15 jaar)

Als 14-jarige hielp Naci Ünüvar Ajax Onder-17 in april van dit jaar aan de zege bij de prestigieuze Future Cup. In september deed de creatieve spelverdeler als 15-jarige al mee met Ajax Onder-19 in de UEFA Youth League en scoorde hij tegen AEK Athene (6-0).

"Naci is voor de duvel niet bang", zei trainer John Heitinga na afloop. "Hij wil stappen maken en in mijn ogen is leeftijd dan maar een getalletje." Ünüvar loopt steeds een stapje voor op zijn leeftijdsgenoten en zijn doelstelling is wat dat betreft niet zo gek. "Ik hoop dat ik op mijn zeventiende kan debuteren in de Johan Cruijff Arena."

Mohammed Ihattaren (PSV - 16 jaar)

Manchester City, Chelsea en Manchester United dongen eerder dit jaar naar zijn gunsten, maar Mohammed Ihattaren koos voor een driejarig contract bij PSV. "Ihattaren is het grootste PSV-talent van de afgelopen tien jaar", zei Aad de Mos over hem. "Die jongen heeft een ongekend spelinzicht en zijn aannames zijn fantastisch. Hij loopt ver voor op alle andere jongens bij PSV."

Met zijn talentvolle generatie werd hij in mei van dit jaar Europees kampioen Onder-17.

Mohammed Ihattaren in Oranje Onder-17

Xavi Simons (FC Barcelona - 15 jaar)

Zijn aantal volgers op Instagram steeg het afgelopen jaar al naar ruim over de miljoen. Xavi Simons is wereldwijd in ieder geval de bekendste tiener op de velden. Simons, zoon van oud-prof Regillio Simons en vernoemd naar voormalig Barcelona-vedette Xavi Hernández, geldt dan ook als het grootste talent in de jeugdopleiding van FC Barcelona.

Simons debuteerde dit jaar in Oranje Onder-15 met een doelpunt tegen Italië. Hij viel niet alleen op met zijn acties en inzicht. "Het mooie aan die jongen is dat hij ook ongelofelijk hard voor het team werkt", zei bondscoach Peter van der Veen. "Hij laat tussendoor af en toe een hoogstandje zien, maar hij schroomt niet om ook te tackelen."

Xavi Simons juicht na een treffer bij FC Barcelona

Joshua Zirkzee (Bayern München - 17 jaar)

De lange Joshua Zirkzee stapte in de zomer van 2017 na slechts één jaar Feyenoord, dat hem had overgenomen van ADO Den Haag, over naar de jeugdopleiding van Bayern München en lijkt daar progressie te maken.

Afgelopen zomer maakte hij in een oefenduel met het eerste van Bayern een doelpunt tegen Paris Saint-Germain. Deze week scoorde hij met een fraaie vrije trap voor Bayern Onder-19 in het duel met AEK in de UEFA Youth League. Zijn doel: Robert Lewandowski opvolgen.

Joshua Zirkzee

Matthijs de Ligt (Ajax - 19 jaar)

Hè? Matthijs de Ligt? De Ligt hoort natuurlijk niet op deze lijst, maar gezien zijn leeftijd ook weer wel. Vandaar. Maar het is duidelijk.

Aanvoerder van Ajax in de Champions League, elfvoudig international en begeerd door FC Barcelona. Verdediger De Ligt is voorbestemd voor de absolute top.

Tahith Chong (Manchester United - 18 jaar)

Wie zat er deze week tegen Juventus voor het eerst op de bank bij Manchester United? Tahith Chong. Tot een officieel debuut kwam het niet voor de buitenspeler, maar dat komt steeds dichterbij.

Zijn acties doen denken aan Arjen Robben. De op Curaçao geboren linkspoot stapte in 2016 over van de jeugd van Feyenoord naar de jeugd van Manchester United. Chong werd eerder dit jaar uitgeroepen tot talent van het jaar bij de Engelse grootmacht.

Tahith Chong bij Manchester United

Ryan Gravenberch (Ajax - 16 jaar)

Ajax verloor de topper tegen PSV in september kansloos met 3-0, maar voor Ryan Gravenberch was het een heugelijke wedstrijd. De middenvelder maakte op een leeftijd van 16 jaar en 130 dagen zijn debuut en werd daarmee de jongste Ajax-speler ooit in de eredivisie.

In de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Te Werve, drie dagen later, kreeg hij zijn eerste basisplaats van trainer Erik ten Hag en werd hij ook de jongste doelpuntenmaker ooit voor Ajax. Ook Gravenberch werd met Oranje Onder-17 dit jaar Europees kampioen.

Daishawn Redan (Chelsea - 17 jaar)

"Ik ben Daishawn Redan, spits van Chelsea Onder-23 en aanvoerder van Nederland Onder-17. Daar ben ik heel erg trots op", zei Daishawn Redan eerder dit jaar tegen de NOS, aan de vooravond van de finale van het EK Onder-17.

Redan koos vorig jaar voor een avontuur bij Chelsea en dat pakt tot nu toe goed uit. De aanvaller scoort aan de lopende band in Engeland. Redan is dan ook een echte goaltjesdief en maakte op het EK drie goals. Zes weken na de Europese titel tekende hij zijn eerste profcontract bij Chelsea.

Daishawn Redan

Myron Boadu (AZ - 17 jaar)

Door een knieblessure was Myron Boadu bijna het hele vorige seizoen uitgeschakeld, maar dit seizoen begon hij fit en hij startte de eredivisie zelfs als spits van AZ.

De start was veelbelovend met drie goals, maar door een gebroken enkel in het duel met Feyenoord wordt de tweebenige, fysiek sterke aanvaller opnieuw teruggeworpen in zijn ontwikkeling.

Kik Pierie (sc Heerenveen - 18 jaar)

Kik Pierie heeft voor een 18-jarige verdediger al een indrukwekkend aantal van 39 optredens in de eredivisie achter zijn naam staan. Hij staat dit seizoen linksback en gezien het matige presteren van de defensie van sc Heerenveen gaat dit niet altijd even soepel.

Desalniettemin heeft hij genoeg potentie om zijn plek op de lijst te behouden. Pierie heeft het talent niet van een vreemde. Vader Jean-Pierre Pierie was hockeyinternational, moeder Daniëlle Scheltens schopte het als hockeyster tot Oranje Onder-19.

Calvin Stengs (AZ - 19 jaar)

Calvin Stengs heeft zich vanwege een afgescheurde kruisband al meer dan een jaar niet in de eredivisie vertoond, maar sommige spelers hebben weinig nodig om indruk te maken.

De aanvaller debuteerde vorig jaar in de play-off-wedstrijd bij FC Groningen en gaf direct een fabelachtige pass op Dabney dos Santos, die op zijn beurt Wout Weghorst op maat bediende voor de 1-0. Daarna scoorde hij zelf ook nog. Hij raakte in het openingsweekend van het vorige seizoen geblesseerd in het duel met PSV en werkte sindsdien aan zijn revalidatie. Vorige week keerde hij eindelijk terug. Bij Jong AZ.

Perr Schuurs (Ajax - 18 jaar)

Met Perr Schuurs heeft Ajax de opvolger van Matthijs de Ligt al in huis. "Daar zou ik wel voor tekenen, zeker", zei Schuurs daar afgelopen zomer over. Ze zijn allebei groot en centrale verdediger, maar voor de rest is het verschil nu nog wel groot.

Voorlopig moet de aanvoerder van Fortuna Sittard van vorig seizoen het doen met wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League en één invalbeurt in de eredivisie.

Perr Schuurs tijdens het trainingskamp in Duitsland

Donyell Malen (PSV -19 jaar)

Met Donyell Malen heeft PSV een superinvaller in huis. PSV-coach Mark van Bommel laat hem altijd invallen en altijd gebeurt er iets als de oud-speler van Arsenal en Ajax het veld betreedt. Hij is snel, behendig, kan scoren en heeft ook oog voor een medespeler.

Woensdag mocht hij dat tegen Tottenham Hotspur een hele wedstrijd laten zien als vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn. En als Bergwijn of Hirving Lozano vertrekt, hoeft PSV niet lang te zoeken naar een opvolger. Die hebben de Eindhovenaren al in huis.

Tyrell Malacia (Feyenoord - 19 jaar)

Tyrell Malacia kwam als negenjarige al in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. Op zijn zestiende tekende hij zijn eerste profcontract. Hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht op 6 december in de Champions League-wedstrijd tegen Napoli (2-1 winst) in De Kuip.

Dit seizoen verloor hij aanvankelijk de concurrentiestrijd op de linksbackpositie van Calvin Verdonk. Hij knokte zich terug, maar moest tegen PEC Zwolle weer genoegen nemen met een plaats op de bank. De linksback met goede mentaliteit is er nog niet.

Justin Kluivert (AS Roma - 19 jaar)

Een carrière kan ook afhangen van het maken van de juiste keuzes. Terwijl Justin Kluivert bij AS Roma vooral op de bank zit, maken zijn oude makkers bij Ajax naam in de Champions League. En zo vond Kluivert zichzelf laatst opeens terug bij Jong Oranje en niet bij Oranje.

De potentie heeft de razendsnelle en behendige speler natuurlijk. Maar om zich verder te ontwikkelen moet hij meer gaan spelen.

Ferdi Kadioglu in actie voor Nederland onder 20

Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe - 19 jaar)

Over keuzes gesproken. Ferdi Kadioglu koos voor een overstap van NEC naar Fenerbahçe. Daar wordt hij naar eigen zeggen sterker, maar tot een officieel debuut kwam het nog niet. De dribbelaar hoopt dat zijn situatie snel verandert.

Wouter Burger (Feyenoord - 17 jaar)

Wouter Burger ging als vierjarige voor het eerst naar De Kuip en nog steeds zit hij elke wedstrijd in het stadion. Feyenoord zit in zijn bloed. De aanvallende middenvelder debuteerde dit seizoen al in de voorronde van de Europa League en deed ook mee in de KNVB-beker. Ook werd Burger dit jaar Europees kampioen met Oranje Onder-17.

Armando Obispo (PSV - 19 jaar)

Voor Armando Obispo, sinds 2006 actief in het rood-wit van PSV, kwam op 17 maart een droom uit met zijn eerste minuten in het eerste. Tegen VVV-Venlo mocht hij kort voor tijd invallen.

Ook tegen Roda JC maakte de linksbenige centrumverdediger, die PSG's Thiago Silva als grote voorbeeld ziet, minuten, maar daar bleef het voorlopig bij. Niet verwonderlijk, trainer Mark van Bommel heeft achterin opties genoeg.

Armando Obispo

Deroy Duarte (Sparta - 19 jaar)

Wordt Deroy Duarte de volgende Kevin Strootman of treedt de middenvelder in de voetsporen van Erik Falkenburg? Beiden braken op jonge leeftijd door bij Sparta, maar waar Strootman uitgroeide tot international, bereikte Falkenburg nooit wat van hem werd verwacht.

Duarte zal hopen op het Strootman-scenario, maar moet zich voorlopig bewijzen in de eerste divisie. Een transfer bleef uit na de degradatie van Sparta.

Joël Piroe (PSV - 19 jaar)

Met Joël Piroe heeft PSV een echte doelpuntenmaker in huis. De spits scoorde 37 keer in 47 wedstrijden voor PSV Onder-19, waaronder tweemaal in de UEFA Youth League dit seizoen.

Tegen Tottenham Hotspur opende de Nijmegenaar woensdag nog op fraaie wijze de score, met een knal in de bovenhoek. Ook in Oranje Onder-19 kan Piroe prima statistieken overleggen: 8 goals in 13 interlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl