Daishawn Redan in 2017 in het EK-kwalificatieduel met Italië
NOS VoetbalAangepast

Levenslessen van de 17-jarige doelpuntenmachine Daishawn Redan

Onderstaande video moet je gezien hebben. Daishawn Redan is pas zeven jaar, als hij met zijn vader op bezoek gaat bij het grote Ajax. Hij wil een vraag stellen aan Urby Emanuelson.

Maar als de middenvelder langs komt lopen kijkt de kleine Redan verlegen opzij. Als de zenuwen weg zijn durft hij Emanuelson toch aan te spreken. "Ik wil ook een voetballer als jij worden", zegt het voetballertje van DWV uit Amsterdam-Noord. "Na de vakantie mag ik een snuffelstage doen bij Ajax."

De Ajacied speelt het spel keurig mee, niet wetende dat het kereltje voor zijn neus later een van de grootste talenten van Nederland zal blijken. "Dat is een mooi begin", adviseert Emanuelson. "Wat ik jou kan doorgeven is dat je elke dag keihard moet werken en keihard je best moet doen. En dan hoop ik voor jou dat je ook een beetje geluk zult hebben."

Tien jaar later is dat verlegen kereltje van toen een zelfbewuste speler van Chelsea. En de ster van Oranje onder 17, dat zondagavond in het Engelse Rotherham de finale van het EK speelt. Italië is daarin de tegenstander.

Twee dagen voor de finale heeft de 17-jarige aanvoerder tijd voor een telefonisch interview: opmerkelijk zelfbewust, openhartig en voortdurend in control. "Ik ben Daishawn Redan, spits van Chelsea onder 23 en aanvoerder van Nederland onder 17. Daar ben ik heel erg trots op."

Beesten

Eigenlijk had Redan vorig jaar al moeten schitteren op het EK onder 17. Toen schoot hij Oranje met een goal en een assist tegen Italië naar de eindronde. Maar uiteindelijk reisde de selectie van bondscoach Kees van Wonderen zonder Redan af naar Kroatië. En dat had het supertalent uit Amsterdam-Noord volledig aan zichzelf te wijten.

Bij Ajax groeide het jochie uit tot een doelpuntenmachine. En dus was het een kwestie van tijd tot de Europese top aan zijn mouw begon te trekken. "Er was interesse van Manchester United, Manchester City en RB Leipzig. Maar ik wilde naar Chelsea."

Een uitnodiging vanuit Londen in het voorjaar van 2017 gaf uiteindelijk de doorslag. "Ik weet nog heel goed dat ik een rondleiding kreeg op Cobham, het trainingscomplex van Chelsea.

"Die spelers gingen als beesten tekeer op de training. 'Hier wil ik spelen', zei ik tegen mijn moeder. 'Ik wil ook een beest worden.'"

Na mijn bezoek aan Chelsea bleef ik gewoon weg bij Ajax. Dat was de grootste fout die ik gemaakt heb. Het heeft me het EK gekost

Daishawn Redan

Na dat bezoek leek Redan een tijdje van de aardbodem verdwenen. In de media werd gespeculeerd dat Ajax de deur voor hem had gesloten, omdat hij geen nieuw contract wilde tekenen.

"Zo is het niet helemaal gegaan", bekent Redan nu. "Na het bezoek aan Chelsea, werd het me allemaal even te veel. Ik bleef toen zelf weg bij Ajax. Heel stom. Daar heb ik heel veel spijt van gehad."

Redan liet zich niet meer zien bij Ajax, maar was ook nog niet welkom bij Chelsea. Vier maanden lang deed hij niets. "Dat was de grootste fout die ik gemaakt heb. Het heeft me ook het EK gekost, want de bondscoach nam me niet mee. Logisch, want ik speelde niet."

Zo logisch was dat toch ook niet. Redan, die op zijn vijftiende al debuteerde in het elftal van bondscoach Kees van Wonderen, was ook vorig jaar al aanvoerder en topscorer van Oranje onder 17. Hem thuislaten moet een lastige beslissing zijn geweest. Maar Van Wonderen kon niet anders.

Zonder Redan strandde Oranje in de kwartfinales tegen Duitsland. "Natuurlijk heb ik de ploeg toen wel gevolgd, want als ze de halve finales zouden halen, dan mochten we naar het WK", vertelt Redan. "Helaas is dat niet gelukt."

Een jaar later ziet de wereld er weer heel anders uit. Redan vertrok in zijn eentje naar Londen en werd opgenomen in de Chelsea-familie. Hoe zijn dagen eruit zien in Londen? Het Schotse talent Billy Gilmour, dat met Redan samenwoont bij een gastgezin in Cobham, geeft een inkijkje.

En dan is er nog Juan Castillo, een ander Ajax-talent dat een jaar eerder dan Redan overstapte naar Chelsea. "Juan is een van mijn beste vrienden, hij heeft me geweldig opgevangen en heel veel geholpen."

Inmiddels is Redan zijn een jaar oudere maatje Castillo voorbij in de hiërarchie. Redan begon het seizoen bij Chelsea onder 18, maar speelde ook al voor onder 19 en onder 23. En overal maakte hij doelpunten. Heel veel doelpunten.

Duizelingwekkende cijfers Redan in 2017/18

duels (goals)
Oranje Onder 17 12 (12)
Chelsea Onder 23 (Premier League 2 en EFL Trophy) 9 (7)
Chelsea Onder 19 (Youth League) 5 (4)
Chelsea Onder 18 (U18 Premier League en FA Youth Cup) 14 (8)
Totaal 2017/18 40 (31)

Twee keer mocht hij zelfs meetrainen met het eerste van trainer Antonio Conte. "Na de winter is het heel snel gegaan", vertelt Redan nuchter. "Ik ben pas 17 en de reservecompetitie in Engeland is een heel zware competitie. In mijn eerste wedstrijd (uit bij Everton) maakte ik meteen een doelpunt, maar ik weet nog vooral dat de trainers Joe Edwards en Jody Morris onder de indruk waren van mijn werklust. Dat was wel een keerpunt."

Ook bij Oranje is weinig aan te merken op de werklust van de spits. Het is vooral op mentaal vlak dat Redan nog beter kan. Minder rouwmomentjes na mislukte acties, sneller omschakelen. En natuurlijk geen geintjes meer zoals bij Ajax.

Tweede kans

Aan zijn terugkeer bij Oranje ging een pittig gesprek vooraf met Van Wonderen. "De bondscoach zei ook dat het stom was om niet terug te keren bij Ajax. Maar hij zei ook dat ik nog jong ben en fouten mag maken. Daar moet ik van leren. Wat dat betreft voelt dit als een tweede kans. Die wil ik grijpen, koste wat het kost."

De strafschoppenserie tegen Ierland in de kwartfinales van het EK was dat betreft een mooie illustratie. Eigenlijk miste Redan, maar hij kreeg onverwacht een tweede kans.

"Dat was een gelukje", herinnert de international zich het curieuze moment. "Ik schrok, toen hij die bal stopte. Volgens mij raakte ik de bal goed en was hij ook echt hard ingeschoten. Ik dacht: hoe dan?".

  • Pro Shots
    Daishawn Redan ziet zijn eerste strafschop in de kwartfinales gestopt worden door de Ierse doelman James Corcoran...
  • Pro Shots
    ...maar de onverwachte tweede kans tegen veldspeler Oisin McEntee laat hij zich niet ontnemen.

De Ierse doelman Jimmy Corcoran schudde een fenomenale redding uit zijn mouw, maar stapte te vroeg van zijn lijn. Tot overmaat van ramp - of geluk - kreeg Corcoran voor zijn actie een tweede gele kaart en moest van het veld.

Redan was al aan het teruglopen naar de middenlijn. "Ik zag opeens al die boys wijzen met hun vingers. Dus ik draaide me om en begreep dat ik de penalty opnieuw mocht nemen. Bij die tweede voelde ik geen spanning. Ik schoot gewoon keihard in dezelfde hoek. Goal!"

Opstelling Oranje onder 17 (halve finales EK tegen Engeland):

Doel: Joey Koorevaar (Feyenoord)

Verdediging: Jurriën Timber (Ajax), Liam van Gelderen (Ajax), Christopher Mamengi (FC Utrecht), Ramon Hendriks (Feyenoord)

Middenveld: Wouter Burger (Feyenoord), Daishawn Redan (Chelsea), Quinten Timber (Ajax)

Aanval: Crysencio Summerville (Feyenoord), Brian Brobbey (Ajax), Mohammed Ihattaren (PSV)

In de halve finales tegen gastland Engeland werd Redan verrassend achter de spitsen geposteerd. Geen probleem, vond hij. "Ik ben een spits dus ik weet ook precies hoe een spits aangespeeld wil worden. Dat helpt."

Toch eindigde het duel in 0-0, maar in de strafschoppenserie was Oranje opnieuw de beste. Nu wacht Italië in de finale. De laatste drie ontmoetingen met de Italianen werden gewonnen door Oranje, dat nu dus (weer) de favoriet is. "We mogen zeker niet te makkelijk denken", waarschuwt Redan. "Maar wij hebben een hele goede ploeg. Als we afspraken maken en met lef spelen, dan winnen we die beker."

Geen tweede Kluivert, maar Redan

Dit jaar speelde Redan ook al de finale van de FA Youth Cup (een dubbele zege tegen Arsenal) en de finale van de Youth League (3-0 nederlaag tegen Barcelona). Nu is er dus de EK-finale. Welke is de mooiste?

"Dan toch de EK-finale. Spelen voor je land is toch het allermooiste. Vroeger keek ik altijd naar Patrick Kluivert. Nu wil ik mijn eigen naam vestigen."

Oranje onder 17 voor het EK-kwalificatieduel met Italië (2-0): staand vanaf links Koorevaar, Hendriks, Tavsan, Van Gelderen, Maduro, Redan. Gehurkt: Llansana, Goudmijn, Sambo, Thomas, Maduro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl