Medewerkers van het Slotervaartziekenhuis voeren actie tegen het naderende faillisement
NOS Nieuws

Failliete ziekenhuizen: per patiënt kijken wie waarnaartoe moet

In het failliete Slotervaartziekenhuis liggen nog enkele tientallen patiënten, gisteravond 74 om precies te zijn, en in de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland zijn nog zo'n tachtig bedden bezet. Wat gebeurt er met deze mensen? En met de duizenden patiënten die binnenkort nog een poliklinische ingreep moeten ondergaan in een van hospitalen die vandaag failliet werden verklaard?

Het continueren van de zorg is het belangrijkste punt op dit moment, zegt curator Marc van Zanten die belast is met de ontmanteling van het Slotervaartziekenhuis. Dat betekent dat patiënten de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

In een korte persverklaring zegt Van Zanten dat er gisteravond een regionaal overleg is geweest tussen alle directies van ziekenhuizen in de regio, de verzekeraars en de bewindvoerders. En dat er een crisisteam is opgericht dat op individueel niveau kijkt welke patiënt waarnaartoe moet.

Te veel geld

Uiterlijk morgen om 15.00 uur moeten de patiënten naar een ander ziekenhuis zijn gebracht. Dan gaat de boel dicht. Het openhouden van de faciliteiten kost te veel geld, zegt een woordvoerder van het Slotervaartziekenhuis. Poliklinische patiënten die al een afspraak hebben, worden de komende weken overgedragen, vertelt de curator.

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het Slotervaartziekenhuis zegt dat de medewerkers van het ziekenhuis hard worden getroffen en dat ze trots op hen is:

Bestuursvoorzitter MC Sloterdijk trots op medewerkers

Ondertussen is het Amsterdamse VUMC in allerijl bezig met het inrichten van een polikliniek. Het ziekenhuis had een deel van de zorg (vrouw-/kindzorg en gynaecologie) overgeplaatst naar het MC Slotervaart om zich meer te kunnen concentreren op de moeilijkste en specialistische gevallen, maar kan daar nu dus niet meer terecht. Vandaag is de inventaris van de poli met een vrachtwagen terug naar het VUMC vervoerd zodat de afspraken die gepland waren vanaf maandag gewoon door kunnen gaan.

Ook andere ziekenhuizen in de regio bereiden zich ondertussen voor op de komst van extra patiënten. Ze hadden het liever eerder geweten, maar proberen nu zo goed en zo kwaad als het kan extra capaciteit te regelen. Patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen worden mogelijk opgevangen in de Isala-klinieken in Meppel en Zwolle, meldt RTV Drenthe.

Extra ambulances

Voor de verhuisoperatie in Amsterdam zijn extra ambulances geregeld en in Flevoland worden er ook extra geregeld om de weggevallen IJsselmeerziekenhuizen te compenseren. De ambulancedienst Amsterdam heeft opgeschaald: "Morgen rijden 20 à 35 ambulances om patiënten te vervoeren naar andere ziekenhuizen in Amsterdam of ziekenhuizen in de regio Noord-Holland", zegt een woordvoerder.

Ambulance voor het Slotervaartziekenhuis

En ook de GGD Flevoland heeft om extra ambulances gevraagd, omdat ritten naar bijvoorbeeld Harderwijk en Sneek langer duren dan naar Lelystad en Emmeloord. De GGD heeft bijscholing van chauffeurs stopgezet zodat ze de komende tijd extra mensen kunnen vervoeren.

Reistijd

Een langere reistijd in de ambulance dus; kun je als je in Flevoland woont, nog wel snel genoeg naar de eerste hulp als je plotseling wat mankeert? Wettelijk moet een ambulance iemand binnen 45 minuten naar een ziekenhuis kunnen brengen. Een sluiting van de ziekenhuizen verandert daar volgens minister Bruins voor Medische Zorg niets aan, schreef hij eergisteren al aan de Kamer.

Ook zorgeconoom Xander Koolman ziet geen reden voor paniek. Hij vertelt dat uit eerdere faillissementen bleek dat de aanrijtijd niet veel langer werd en dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) erop toeziet dat het binnen de norm blijft.

Koolman laat weten dat de failliete ziekenhuizen gewoonweg niet cruciaal waren in de keten. Hij wijst op een recent rapport van accountantsbureau BDO dat in Nederland veertien ziekenhuizen, waaronder Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuis, technisch failliet zijn. Maar de andere twaalf staan nog overeind, zij zijn namelijk wel op een cruciale plek. "Als deze ziekenhuizen zouden omvallen, dan wordt er niet langer aan de zorgplicht voldaan. Bij deze twee is dat niet aan de orde."

Hoe zit het in de toekomst?

De deuren van het Slotervaartziekenhuis lijken met het faillissement definitief te sluiten, er heeft zich niemand gemeld om het ziekenhuis te kopen. Voor de ziekenhuizen in Flevoland zijn "veel" overnamekandidaten, zegt curator Alice van der Schee. "We gaan met alle kandidaten in gesprek en kijken wat hun plannen zijn, kijken wat de mogelijkheden zijn", zegt ze.

De kans dat de ziekenhuizen blijven zoals ze zijn, acht ze niet groot. "Ik denk niet dat een ziekenhuis zoals dit in de toekomst zal blijven bestaan, maar dat wil niet zeggen dat een gedeelte misschien wel levensvatbaar is."

Curator Van der Schee zegt dat er kandidaten zijn die een gedeelte van den IJsselmeerziekenhuizen over willen nemen.

Veel overnamekandidaten voor IJsselmeerziekenhuizen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl