Salah Khashoggi (links) met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
NOS NieuwsAangepast

'Zoon van Khashoggi heeft Saudi-Arabië verlaten'

Salah Khashoggi, de zoon van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi, heeft Saudi-Arabië verlaten. Volgens CNN hebben bronnen dicht bij de familie dat bevestigd. Ook Human Rights Watch meldt dat hij het land heeft verlaten en dat hij op weg is naar de Verenigde Staten.

Salah Khashoggi heeft zowel de Saudische als de Amerikaanse nationaliteit, maar kon het land eerder niet verlaten vanwege een uitreisverbod. Volgens de mensenrechtenorganisatie is dat verbod opgeheven.

Dinsdag werd door de Saudische autoriteiten nog een foto verspreid waarop te zien is dat Salah Khashoggi en kroonprins Mohammed bin Salman elkaar de hand schudden. Ook de broer en zus van de vermoorde journalist waren aanwezig bij die ontmoeting in hoofdstad Riyad. De kroonprins condoleerde de familie bij die gelegenheid.

Kenners van Saudi-Arabië hebben uitgesproken dat het onwaarschijnlijk is dat de kroonprins helemaal niets heeft geweten van de operatie in Istanbul. Zij wijzen er onder meer op dat onder de arrestanten in Saudi-Arabië en de functionarissen die zijn geschorst vertrouwelingen van Bin Salman zijn.

Salah Khashoggi is de oudste zoon van de journalist van The Washington Post, die begin deze maand werd vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Eerder vandaag verklaarde de Saudische aanklager dat sprake is van voorbedachten rade. Een gezamenlijk onderzoek van Saudi-Arabië en Turkije zou daarvoor voldoende bewijzen hebben opgeleverd.

Aanvankelijk zeiden de Saudische autoriteiten dat Khashoggi gewoon het consulaat had verlaten, weer later hielden ze het op een vechtpartij die uit de hand was gelopen.

Later vandaag zal Gina Haspel, de directeur van de CIA, verslag uitbrengen aan de Amerikaanse president Trump. Ze komt net terug van een bezoek aan Turkije en zou daar geluidsopnamen hebben gehoord van de moord op Khashoggi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl