Ajax juicht na de winnende treffer van Mazraoui in blessuretijd

Ajax verslaat Benfica in extremis na spannend voetbalgevecht

Dankzij een doelpunt in blessuretijd heeft Ajax het derde duel in de groepsfase van de Champions League met 1-0 gewonnen van Benfica. Rechtsback Noussair Mazraoui kroonde zich in het meeslepende voetbalgevecht tot matchwinner.

Ajax, dat noodgedwongen in uitshirts speelde, begon slordig en leverde binnen vijf minuten twee keer de bal in. Eerst redde doelman André Onana knap op een hard schot, even later haalde Matthijs de Ligt de bal van de lijn na een vlijmscherpe counter. Tussendoor schoot Hakim Ziyech in kansrijke positie op een Portugese verdediger.

Ajax bleek gewaarschuwd en was daarna secuurder in de opbouw, maar Benfica schakelde ook defensief razendsnel en gaf weinig weg. De grootste kans kwam na ruim twintig minuten en was voor de Amsterdammers. Ziyech zette Kasper Dolberg met een uitgemeten pass vrij voor keeper Odisseas Vlachodimos, die knap redde met zijn onderbeen.

• ANP
    Kasper Dolberg krijgt een grote kans op de 1-0
  • ANP
    Frenkie de Jong in duel met Gedson Fernandes van Benfica

Beide ploegen bleven de gehele eerste helft aan elkaar gewaagd. Benfica dook verschillende keren gevaarlijk op voor Onana. Zo kreeg Haris Seferovic na slecht uitverdedigen van Ajax een reuzenkans, maar de spits treuzelde te lang.

Vijf minuten voor rust juichte het stadion na een omhaal van dichtbij van Nico Tagliafico. De poging van de linksback werd echter precies op de lijn uit het doel gerammeld.

Na rust werden de ruimtes weer iets groter, maar echte 'schwung' kwam er nog niet in het spel van de thuisploeg. Donny van de Beek schoot van net buiten het stafschopgebied rakelings over en Ziyech, van nog iets verder, net naast het Benfica-doel.

Aan de andere kant kregen de Portugezen weer twee grote kansen: Eduardo Salvio kwam net te laat op een lage voorzet en een prima schot van Seferovic werd gekeerd door Onana.

• ANP
    Noussair Mazraoui schreeuwt het uit na zijn winnende goal tegen Benfica
  • ANP
    Donny van de Beek baalt van een gemiste kans tegen Benfica

Dé kans op 1-0 kreeg Ajax ruim een kwartier voor tijd. Van de Beek kreeg de bal op een presenteerblaadje na een fenomenale actie van Ziyech. In plaats van een hoek uit te kiezen schoot de middenvelder recht op doelman Vlachodimos af.

Even leek dat het startschot voor een slotoffensief van de Amsterdammers. De beloning kwam in de tweede minuut van blessuretijd. Invaller David Neres brak door, legde terug en zag, na een mislukte poging van Dolberg, Mazraoui scoren via een Portugees been.

Ajax deelt de koppositie in groep E met Bayern München. De Duitsers wonnen met 2-0 bij AEK Athene.

Als Ajax op 7 november in Lissabon wint, is de ploeg zeker van de volgende ronde in Champions League.