De spelers van Ajax vieren de treffer tegen AEK Athene
NOS Voetbal

Ajax begint Champions League met overtuigende overwinning op AEK

Ajax heeft zijn rentree in het hoofdtoernooi van de Champions League opgeluisterd met een klinkende 3-0 zege op AEK Athene. Na een stroeve eerste helft walsten de Amsterdammers in de tweede helft over de Grieken heen. Nicolás Tagliafico (twee keer) en Donny van de Beek tekenden voor de doelpunten.

Geen De Ligt

Nog voor het duel begon kreeg Ajax een tegenvaller te verwerken. De dinsdag op de training aan zijn knie geblesseerde Matthijs de Ligt bleek niet fit genoeg om te beginnen aan het duel. De aanvoerder nam wel deel aan alle voorbereidingen, maar nam voor het beginsignaal zijn plekje in op de tribune.

Trainer Erik ten Hag koos voor Carel Eiting als vervanger, Frenkie de Jong nam de defensieve positie van De Ligt in en de aanvoerdersband kwam om de bovenarm van Dusan Tadic.

Matthijs de Ligt op tribune

Ajax begon voortvarend aan het duel en zette de Grieken meteen met de rug tegen de muur. AEK Athene zakte terug en loerde vanuit een compacte organisatie op de counter. Met succes.

De eerste gevaarlijke uitbraak kwam na een kwartier en resulteerde in een vrije trap voor de Grieken. Dat leverde een goede kopkans op voor André Simoes, maar de Portugees miste het doel op een haar.

Na die waarschuwing namen de Amsterdammers de voet even van het gaspedaal. De Grieken lieten de bal aan Ajax, dat moeite had om kansen te creëren. Sterker, de tegenaanvallen van AEK waren gevaarlijker dan de aanvalsgolven van Ajax.

Tagliafico

Zo moeizaam de eerste helft, zo voorspoedig was het begin van de tweede. De spelers stonden amper een minuut op het veld of Nicolás Tagliafico had de openingstreffer op zijn naam.

De Argentijn dook op een voorzet van David Neres plots alleen op voor doelman Vasillis Barkas en schoof gedecideerd binnen.

Nicolas Tagliafico (r) en Klaas-Jan Huntelaar

AEK Athene was even van slag en dat leverde binnen een mum van tijd nog twee grote kansen op. Dit keer wist Tagliafico, die in deze fase telkens op de juiste plek leek te staan, niet toe te slaan. Zijn eerste inzet belandde via een Grieks been in het zijnet, zijn kopbal van een meter van de goal werd knap gepareerd door Barkas.

Daarmee was de Amsterdamse storm weer even gaan liggen, zonder overigens de controle te verliezen. Wel verloren de Amsterdammers Klaas-Jan Huntelaar met een knieblessure. Uit voorzorg, zo bleek later.

Van de Beek

Niet Kasper Dolberg, die na zijn blessures juist weer bij de selectie zat, maar Donny van de Beek was de vervanger van de spits. Kort na zijn invalbeurt werd Van de Beek na een schitterende combinatie vrijgespeeld en ook zijn afronding was fraai, maar de invaller deed dat vanuit buitenspelpositie.

Donny van de Beek viert de 2-0

Een kwartier voor tijd haalde Van de Beek alsnog zijn gram. De middenvelder knalde de puntgave voorzet van Dusan Tadic snoeihard in het dak van het Griekse doel.

Rentree Dolberg

Meteen na de goal mochten de Amsterdamse fans opnieuw de handen op elkaar klappen voor de rentree van Dolberg. De Deen speelde op 6 mei voor het laatst in het shirt van Ajax. Dolberg kwam erin voor Neres.

De voorsprong van Ajax kwam in het restant van de wedstrijd geen moment in gevaar. Sterker, in de laatste minuut maakte Tagliafico nog de 3-0. Bewust of niet, maar zijn uithaal vanaf de rand van de zestien meter zeilde heerlijk - als die van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 - over de Griekse doelman in het doel.

Tot vanavond had Tagliafico, die onlangs Lionel Messi opvolgde als aanvoerde van het Argentijnse nationale team, pas een keer gescoord voor Ajax. Op 11 maart scoorde hij tegen sc Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl