Sidney Ruiter RTV Noord
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

10.000 euro opgehaald voor neergeschoten Groninger die verlamd raakte

Een dag na de start van de inzamelingsactie voor de Groningse student Sidney Ruiter is het streefbedrag van 10.000 euro al binnen. De 22-jarige Ruiter raakte blijvend verlamd toen hij vorig jaar oktober net buiten het centrum van Groningen zomaar werd neergeschoten. Met het ingezamelde geld moet hij zelfstandiger kunnen leven.

Ruiter werd een jaar geleden in zijn rug geschoten door een man die vrijdag werd veroordeeld. De rechtbank legde Azim A. een straf op van tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. A. moet Ruiter ook een schadevergoeding betalen van bijna 370.000 euro. Dat bedrag is lager dan de ruim 930.000 euro die het slachtoffer had geëist.

ANP

Jasmijn Honkoop uit het Zeeuwse Ellewoutsdijk kent Ruiter niet en heeft hem nog nooit gesproken, maar zijn verhaal greep haar aan. Daarom begon ze de inzamelingsactie, zegt ze tegen Omroep Zeeland. "Zijn verhaal trof me. Zo iemand die door zijn vrienden wordt omschreven als een behulpzaam iemand, die mensen open tegemoet trad. Dat dan juist zo'n houding zo hard wordt afgestraft."

Op internet zocht ze daarom naar mogelijkheden om de man, die 344 kilometer verderop woont, te helpen. Zo kwam ze op het idee van een crowdfundingsactie. "Ik hoop dat hij vrijheid kan terugwinnen. Dat is zo belangrijk voor hem."

Haar doel was om 10.000 euro op te halen. Maar dat werd sneller gehaald dan gedacht. Een dag later is het geld al binnen. Honkoop zegt tegen Omroep Zeeland stomverbaasd te zijn. De actie gaat nog even door. In ieder geval morgen kan er nog geld gedoneerd worden.

Sidney Ruiter laat aan RTV Noord weten overdonderd te zijn door de actie en noemt het initiatief "heel lief".

Willekeurig slachtoffer

Ruiter was een willekeurig slachtoffer. Hij overleefde ternauwernood de vijf kogels die de veroordeelde op hem afvuurde. Achteraf zou Azam A. hebben gezegd dat zijn daad "fijn voelde, alsof je een vogeltje uit de lucht schoot". Ook zou hij gezegd hebben dat hij naar het ziekenhuis wilde gaan "om het karwei af te maken".

Tijdens de rechtszaak legde A. geen verklaring af. De rechtbank vond het kwalijk dat hij op geen enkele manier inzicht heeft gegeven in zijn motief.

Ruiter is blij met de straf voor A., al geeft het hem geen voldoening, vertelde hij eerder in gesprek met verslaggever Lidwien Gevers:

'Ik geef mezelf nog steeds een beetje de schuld'
Dit is een artikel van

STER reclame